НАТО сравни насилието с етническо прочистване

21 и 22 март станаха последователни дни на траур за Сърбия и за Косово след насилието в провинцията, в резултат на което бяха убити 31 души, а над 600 - ранени, предадоха агенциите.

Същевременно в събота отговорен служител на ООН отхвърли тезата на албанците за причината за екстремистките изблици срещу сърбите. Тезата, че три албански деца се удавили в река Ибар, разделяща Косовска Митровица, след като били преследвани от сърби, изобщо не можа да бъде доказана, заяви отговорен служител на ООН, цитиран от АФП. Разказът е на четвърто дете, което било в същата група, и послужи като детонатор за кървавите сблъсъци между албанци и сърби.

"Всичко, което е казало албанското дете, не беше подкрепено и потвърдено с доказателства", заяви Бари Полин, началник на полицейския контингент в мисията на ООН в Косово. "Достоверни елементи, които да потвърдят разказа на детето, така и не бяха предоставени", добави той.

Насилието в Косово бе сравнено от НАТО с етническо прочистване. В събота главнокомандващият силите на НАТО в Косово адмирал Грегъри Джонсън заяви, цитиран от Би Би Си, че почти хиляда сърби са били прогонени от домовете си след нападения на етнически албански размирници. Ден по-късно главният администратор на ООН в Косово Хари Холкери заяви, че нападенията макар в началото да са били спонтанни, по-късно са били режисирани от екстремисти.

Пред журналисти Холкери добави, че нападенията са били толкова внезапни, че силите за сигурност не са могли да реагират своевременно.

Това е най-сериозният изблик на насилие, откакто силите на НАТО влязоха в Косово през 1999 г., за да спрат дългогодишните междуетнически вълнения.

В неделя в село Чабра, на 40 км от Прищина, бяха погребани телата на две от удавените албански деца, издирването на третото още продължава. Косовските политически лидери призоваха към спокойствие албанското етническо население, а силите на ООН препоръчаха на всички, които нямат роднински връзки със семействата на удавените деца, да стоят настрани.

За да предотвратят нови ексцесии, умиротворителните сили в Косово издигнаха барикади, контролни пунктове и паркираха бронирани коли на стратегически места в Косово. Войските на НАТО поставиха контролни пунктове на всеки 15 км по пътя, водещ към Чабра. Италиански умиротворители разположиха бронетранспортьори на хълма близо до малкото селище, за да наблюдават погребалната процесия, на която се събраха между 6000 и 7000 албанци. Контрол бе осъществяван и по въздуха, от бойни хеликоптери.

Неделя бе обявен за ден на траур в Сърбия и Черна гора във връзка с извършените погроми над сръбското население в Косово, палежите на сръбски къщи и религиозни светини в областта. Знамената пред държавните учреждения и институции бяха свалени наполовина в знак на преклонение пред жертвите на насилието, в православните храмове се отслужиха възпоменателни богослужения.

Понеделник е ден на траур и в Косово, обяви президентът Ибрахим Ругова. От страна на местното правителство, доминирано от албанската етническа група, бе обявено, че вече е организиран фонд за събиране на средства за възстановяването на опожарените домове и православни църкви на сръбското малцинство в провинцията. По непотвърдени данни близо 100 сръбски къщи и 15 църкви са пострадали.

Властите в Белград пък обявиха хуманитарна акция за събиране на помощи за пострадалото сръбско население в Косово.

Още от Балкани