НАТО: Талибаните “тестват” общественото мнение на Запад

НАТО: Талибаните “тестват” общественото мнение на Запад

Според генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер засилването на талибанските атаки в Афганистан цели “да тества" общественото мнение на Запад. Изказването си Схефер направи в петък по време на посещение в Отава.

“Те “пробват" от месеци общественото мнение - в Западна Европа, Канада, Великобритания и Австралия. Това е тактиката им понастоящем. Те изследват реакциите в собствените ни държави, наблюдават как гражданите и правителствата ни реагират на ислямския тероризъм“, заяви генералният секретар на Алианса. Той бе категоричен, че НАТО ще предприеме твърди мерки срещу всеки, който се опитва да попречи на възстановяването на Афганистан.

Схефер посочи, че в Афганистан загиват местни граждани, желаещи демокрация и цивилизован живот. Жертви на последния атентат (в четвъртък) в южноафганистанския град Кандахар, при който бомба се взриви в автобус, са афганистанци, пътували към работата си в американска военна база. Над 10 души загинаха, а 15 бяха тежко ранените, след като в микробуса бе задействана бомба.

“Взривната вълна е унищожила автобуса напълно. Засегнати са околни сгради, навсякъде могат да се видят части от труповете на тези афганистански граждани - това е варварският почерк на терориста“, подчерта Яп де Хоп Схефер. Според представители на афганистанските власти, НАТО и независими експерти, отговорни и за този атентат са талибанските бунтовници, които в последно време стават все по-жестоки в престъпленията си над цивилни граждани.

Според Куентин Инис, говорител на коалиционните сили за Афганистан, талибаните извършват целенасочени атаки срещу афганистански работници. Той уточни, че автобусът ежедневно минавал по един и същи маршрут, превозвайки работниците от домовете им до работата.

“Със сигурност талибаните не са имали за мишена военни представители, ето защо можем да смятаме, че те променят тактиката си - те ще нападат все повече афганистански граждани и членове или служители на институции, които по някакъв начин кооперират със западни фирми и институции”, добави  Инис.

От 14 юни в южните и североизточните планински райони на Афганистан започна мащабна операция срещу талибанските бунтовници, при която участват над 11 000 войници от международната коалиция - британци, канадци и американци.

Това е най-голямата офанзива след падането на режима на талибаните през 2001. Войници от международната коалиция начело със САЩ в Афганистан са загинали в сражения с талибани, предадоха световните агенции. Официален представител на международните военни сили в Южен Афганистан е съобщил, че убити има в южната провинция Гелман и в източната провинция Кунар, за което са съобщили американските военнослужещи, но не са посочили националността на загиналите. От началото на тази година в Афганистан са загинали 40 чуждестранни военнослужещи, от които близо 30 са граждани на САЩ.  

При разговор с канадския премиер Стивън Харпър, министрите на отбраната и  външните работи Яп де Хоп Схефер за пореден път обяви целта при операциите в южен Афганистан на мисията на НАТО, която в края на юли ще поеме командването от САЩ, а именно – премахване на възможността страната да се превърне в износител на тероризъм.

Схефер благодари на канадските власти за това, че в момента са  разположили 2300 свои войници в региона на южната провинция Кандахар и на канадския парламент, който през месец май одобри плана на премиера Харпър да удължи мисията в Афганистан до 2009. Тогава Харпър обяви, че би искал през 2008 страната му да поеме командването на силите на НАТО в Афганистан, което условие, вероятно ще бъде изпълнено след мадата на холандците и предстоящия американски мандат.

Яп де Хоп Схефер отбеляза в по-ранно свое изказване надеждите, които НАТО възлага на новите страни членки на Алианса за превантивната борба с ислямския тероризъм. Той посочи, че самостоятелен, все по-ясно очертаващ се проблем в “сърцето“ на западната цивилизация се явява тенденцията на ново радикализиране и ново структурно прегрупиране на ислямистки групи на територията на страни-членки на НАТО.

“Пред този проблем обществата на засегнатите страни не трябва да си затварят очите. За да имаме спокойно бъдеще, днес е необходимо да видим в прав текст кои са обезпокоителните явления в нашите общества и да вземем необходимите мерки срещу тях“, заключи Схефер.

Споделяне

Още от Свят