От българска земя

НАТО успокои, че може да гарантира сигурността на всички страни членки

Президентът обещал повече пари за отбрана, а началникът на отбраната предупреди, че резервите са изчерпани

Началникът на Щаба на отбраната ген. Симеон Симеонов и ръководителят на Съюзното командване ген. Жан-Пол Паломерос

Ръководителят на Съюзното командване по трансформацията на НАТО генерал Жан-Пол Паломерос осъди руската анексия на Крим и обяви в София, че Алиансът е готов да защитава мира и да опазва всички свои членове.

 

"НАТО предприе някои мерки, за да бъде сигурен, че е готов за всякакви случаи срещу всякаква възможна заплаха, да отговори на ключовата си мисия - колективната отбрана", каза Паломерас.

 

Той е в България, за да участва в конференцията на НАТО на ниво началници на отбраната, в която участва и представител на въоръжените сили на Украйна.

 

Паломерас стана поредният представител на Алианса, който призова страните членки да увеличат разходите за отбрана.

 

Според него целта е да се стигне до 2 процента от БВП за отбрана, като от тях 20 процента да са за обновяване на способностите и оборудването.

 

"Това е стандартът, към който се стремим. Знам, че България много се стреми да достигне този стандарт, както спомена пред мен вашият президент", каза ген. Паломерас.

 

В момента бюджетът за отбрана на България е около 1.3% от БВП, като основната част отива за заплати и поддържане на наличните способности. Тригодишната бюджетна рамка също предвижда бюджетът да се движи приблизително в тези граници.

 

По-рано президентът Росен Плевнелиев призова София да се стреми към рязко увеличение на парите за отбрана, но на този етап това е малко вероятно. По-думите му на първо време бюджетът за отбрана трябва да стигне 1.5%.

 

Началникът на Щаба на отбраната ген. Симеон Симеонов от своя страна коментира, че "от доста време натрупаните резерви отпреди много години, когато армията е била по-голяма, са изчерпани" и трябва ново оборудване.

 

"Политиците трябва да се замислят и към този момент те са в дълг към Българската армия по отношение на финансовото ѝ осигуряване", каза Симеонов, който не изказва често публично мнението си.

 

Той коментира, че за никое министерство бюджетът не е достатъчен, но в последните години се посяга винаги върху сигурността и отбраната.

 

Обаче то е до един предел, прескочи ли се определеният предел, вече тези количествени натрупвания водят до качествени изменения, каза Симеонов.

 

На този фон ген. Жан-Пол Паломерос даде висока оценка за състоянието на българските въоръжени сили. След среща с военния министър Ангел Найденов във вторник, той обяви, че те са напълно интегрирани със силите на НАТО, а в сряда констатира и напредъка на оперативните възможности на Българската армия.

Споделяне

Още от България