НАТО в готовност за намеса при насилие в Косово

НАТО в готовност за намеса при насилие в Косово

НАТО потвърди волята си да поддържа свой контингент в Косово, който да се противопоставя на евентуално насилие, което може да избухне след провала на преговорите за бъдещето на сръбската провинция, предаде ББС.

На срещата си в Брюксел външните министри на НАТО решиха в петък, че силите на пакта в Косово ще запазят сегашната си численост от 16 000 военнослужещи. Те могат да получат допълнителни правомощия за справяне с възможни размирици.

През 2004 г. силите на НАТО бяха критикувани, че не са предотвратили насилие от страна на косовски албанци срещу сръбското малцинство в областта.

ООН е определила 10 декември за срок, в който преговорите между сърби и косовари, проведени с международно посредничество, да приключат със споразумение. Преговорите обаче приключиха без успех. Етническите албанци, които са мнозинство в областта, са категорично за независимост, а Белград е твърдо против.

Лидерите на косовските албанци предупредиха, че може едностранно да декларират независимост на Косово след изтичането на дадения от ООН срок. Това предизвика опасения от избухване на насилие.

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схевер заяви в петък, че НАТО ще действа решително срещу всеки, които се стреми към насилие.

Европейският посредник за Косово разкритикува в четвъртък коментарите на Александър Симич, съветник на сръбския министър-председател Воислав Кощуница, който каза, че войната може да бъде “легален инструмент” за разрешаване на проблема с Косово, ако другите методи не дават резултат.

“Надявам се, че това изявление не е било оторизирано, очаквам да бъде оттеглено”, заяви Волфганг Ишинтер.

Министрите от НАТО се съгласиха да запазят мироопазващите сили КФОР на сегашното им ниво от 16 000 военнослужещи. Те гарантираха и че ще има на разположение повече военнослужещи, ако са необходими мерки за справяне с някакво възникнало насилие.

Според представители на Алианса, ангажиментът за запазване на войските ще има успокояващ ефект.

Макар че технически е част от Сърбия, Косово е под административното управление на ООН през последните осем години.

Сръбските сили за сигурност бяха принудени да напуснат Косово след бомбена кампания на НАТО през 1999 г., предназначена да спре действията на сърбите срещу етнически албанци.

Хиляди международни миротворци бяха разположени в провинцията да предотвратят връщане към насилието.

Като член на Съвета за сигурност на ООН, Русия поддържа сръбската позиция, че независимостта на Косово може да има опасен ефект, като окуражи сепаратистките движения в други страни.

Руският външен министър Сергей Лавров също взе участие в разговорите в Брюксел на министрите от НАТО.

Амбициите на Косово за независимост се подкрепят от САЩ и от няколко европейски държави, но не е ясно дали те ще позволят едностранно обявяване на независимост от косовските лидери, отбелязва ББС.

Британският външен министър Дейвид Милибанд подчерта, че в идните месеци е от решаващо значение европейските страни да покажат, че са единни.

Споделяне

Още от Балкани