НАТО: В Източна Украйна все още са разположени руски войски

Главнокомандващият на съюзническите сили на НАТО и командващ на американските войски в Европа генерал Филип Брийдлав заяви в Киев, че в Украйна все още са разположени руски войски, които са "гръбнакът" на сепаратисткия бунт, предаде Ройтерс в сряда.

Генералът от ВВС на САЩ Филип Брийдлав изрази тревога от милитаризацията на украинския Кримски полуостров, анексиран от Русия през март. Руските въоръжения, разположени в Крим, като крилати и противовъздушни ракети, имат в обсега си цялото Черно море, заяви генералът на пресконференция в Киев, след като се срещна с украинския президент Петро Порошенко и премиера Арсений Яценюк.

Брийдлав освен това изрази опасения от евентуално разполагане на ядрени оръжия в региона, като подчерта, че следи подобни развития.

През последните седмици Русия засили военното си присъствие в анексирания през март Крим. Тя вече реши да отвори наново там база за противоракетна отбрана и да отдели над 1,75 милиард евро до 2020 г. за развитието на Черноморския си флот. Руската авиация пък разположи в Крим 14 изтребителя в ескадрила, която ще наброява общо 30, отбелязва АФП.

Главнокомандващият силите на НАТО заяви, че чуждестранната помощ ще наблегне на подобряване боеготовността на украинските въоръжени сили чрез взаимодействие с американското и европейското командване (на НАТО), предаде Асошиейтед прес.

Брийдлав каза, че Русия все още има достатъчно войски при украинската граница за извършване на широкомащабно нахлуване и че използва военната си мощ, за да влияе на политическите развития в Украйна. Той добави, че голям брой руски военнослужещи са активни и на територията на Украйна, където обучават и съветват сепаратистите.

Споделяне

Още от Свят