НАТО възобновява отношенията с Русия

НАТО възобновява отношенията с Русия

НАТО реши да възобнови официалните отношения с Русия, прекъснати през август след руско-грузинския конфликт, обяви генералният секретар на алианса Яп де Хоп Схефер след срещата на външните министри на страните от алианса в Брюксел, съобщиха информационните агенции в четвъртък.

Министрите са се споразумяли да възобновят официално работата на Съвета НАТО-Русия, включително на равнище министри, възможно най-скоро след срещата на върха на НАТО през април.

"Възобновяването на отношенията с Русия ще даде възможност на НАТО да обсъжда въпроси, по които "сме фундаментално несъгласни", заяви Схефер.

"Бяхме дълбоко шокирани от конфликта с Грузия и изявлението от септември, че Русия признава Абхазия и Южна Осетия", подчерта генералният секретар на НАТО. По думите му възобновяването на заседанията на Съвета НАТО-Русия ще даде възможност да се обсъждат тези проблеми, както и намерението на Русия да строи военни бази на територията на Грузия.

По-рано американският държавен секретар Хилари Клинтън, която за първи път откакто зае поста през януари участва в подобен форум, призова за ново начало в отношенията между НАТО и Русия.

"Можем и трябва да намерим начини да работим конструктивно с Русия по въпроси, по които имаме общи интереси, включително оказването на помощ на населението на Афганистан", каза Клинтън.

В същото време американският  държавен секретар подчерта, че Съветът НАТО-Русия не бива да бъде възприеман като компенсация или отстъпка пред Русия, а като механизъм за диалог по предизвикващите разногласие теми и платформа за сътрудничество във взаимен интерес. Хилари Клинтън освен това призова алианса да остави отворена вратата за присъединяване на Грузия и Украйна, на което Москва се противопоставя.

Единствената страна, която по време на срещата в Брюксел изказа съмнения по въпроса за бързото възстановяване на отношенията с Русия, бе Литва. Литовският външен министър Вигаудас Ушаскас призова НАТО да не прибързва с подновяването на официалния диалог с Русия на днешната среща на външните министри, а да изчака до срещата на върха на НАТО през април.

"Смятам, че е малко прибързано да започнем формален диалог. Мисля, че трябва да използваме времето преди срещата на върха, за да насърчим Русия да оказва повече съдействие по всички въпроси, които са част от програмата на НАТО за сигурност", заяви Ушаскас.

Държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО ще се срещнат във френския град Старсбург и германския Кел на 3 и 4 април.

По време на срещата в Брюксел Хилари Клинтън предложи да се свика "голяма среща" за Афганистан, в която да участват всички държави, които имат отношение и интерес към събитията в тази страна.

Министрите са обсъдили обстановката в Афганистан, включително насрочването на президентски избори в страната. Пълномощията на президента Хамид Карзай изтича на 20 май. За да не се получи "президентски вакуум", афганистанският президент предложи изборите да се състоят преди тази дата. Централната избирателна комисия в Афганистан обаче смята, че датата трябва да е 20 август.

НАТО е на мнение, че 20 май е ранна дата, тъй като за краткото време дотогава не може да се направи всичко за гарантиране на сигурността по време на изборите.

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер окачестви честването на 60-годишнината от създаването на НАТО в Страсбург (Франция) и Кел (Германия) - като силен символ за успеха на НАТО да се постигне помирение в Европа след Втората световна война.

Още една илюстрация на този успех ще е ако се осъществят надеждите ни да приветстваме Албания и Хърватия в съюза, изтъкна той.

Според генералния секретар на НАТО особено важно е срещата на високо равнище на НАТО другия месец да приеме Декларация за сигурността на НАТО.

По мое мнение тази декларация трябва да подчертае решимостта на НАТО да изпълнява в пълен обем мисиите си - от осигуряване на колективна отбрана до защита на стабилността извън територията на НАТО. На хората трябва да бъде обяснено добре какъв е смисълът на съществуването на една организация, която става на 60 години. Декларацията трябва също да очертае ролята на НАТО в областта на сигурността през 21-я век, изтъкна той.

Споделяне

Още от Свят