НАТО втвърдява тона към Русия

НАТО втвърдява тона към Русия

Страните от НАТО ще възприемат по-твърд тон към Русия, която не спази ангажимента да изтегли войските си от Грузия, стана ясно след извънредна среща на външните министри на 26-те страни на НАТО в Брюксел.

В декларация на външните министри се посочва, че НАТО не може да продължи отношенията си с Русия сякаш нищо не се е случило заради действията на Москва в Грузия.

Генералният секретар на Алианса Яп де Хоп Схефер, цитиран от световните агенции, посочи, че Русия все още не спазва одобрения от президента Дмитрий

Медведев мирен план. Засега НАТО не вижда никакви признаци за руско изтегляне от Грузия.

Неназован френски дипломат, цитиран от Франс прес, посочи, че се очертава съгласие за втвърдяване на тона към Русия, защото тя не спази изтеклия в понеделник краен срок да изтегли войските си от Грузия. В същото време министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Милибанд заяви, че НАТО няма да предприеме политика на изолация по отношение на Русия. Той отбеляза обаче, че желанието на Русия да бъде уважаван играч на международната сцена е възможно само ако Москва не нарушава международното право.

По време на форума САЩ са настояли да бъдат прекратени срещите с Русия на ниво министри, но предложението не е било подкрепено.

Схефер съобщи, че е взето решение да бъде създадена нова комисия НАТО - Грузия по подобие на комисията НАТО - Украйна. Външните министри на НАТО са подчертали, че решенията от срещата на Алианса в Букурещ за перспективите за членство на Грузия са актуални. Според българския външен министър Ивайло Калфин това показва ясен ангажимент от страна на организацията за засилване на диалога с Тбилиси.

Схефер каза още, че никакви заседания на Съвета Русия - НАТО няма да има, докато руските военнослужещи не се изтеглят от Грузия.

От българското външно министерство съобщиха, че НАТО ще изпрати свой екип, който ще помогне на грузинските власти при оценката на загубите и унищоженията. Министрите от НАТО са се обединили около мнението, че реакцията на Русия по конфликта в Грузия е била непропорционална както по размер, така и по територия.

Райс: НАТО няма да позволи Русия да победи в Грузия

Русия играе "много опасна игра" със САЩ и с техните съюзници, коментира във вторник държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс по повод на конфликта в Грузия. Тя заяви, че НАТО няма да позволи на Москва да победи в Грузия, да дестабилизира Европа или да спусне нова желязна завеса.

Според американския държавен секретар алиансът трябва да "накаже" Русия за нахлуването на територията на Грузия и да попречи на амбициите ѝ.

"Трябва да спрем Русия да постигне стратегическите си цели, които несъмнено са да подкопае грузинската демокрация, да използва военния си капацитет, за да нанесе щети, а в някои случаи и да разруши грузинската инфраструктура, да се опита да отслаби грузинската държава", заяви Райс.

По думите ѝ на провал е обречен всеки опит за възраждане на Студената война чрез прокарване на нова разделителна линия през Европа и сплашване на някогашни съветски републики и бивши руски сателити.

"Няма да позволим на Русия да прокара нова линия пред тези държави, които още не са интегрирани в трансатлантическите структури", добави държавният секретар, визирайки Грузия и Украйна.

Райс съобщи още, че Франция, която предложи мирния план за конфликта, ще поиска обяснение защо руският президент Дмитрий Медведев не желае или не може да удържи на думата си за изтегляне на руските войски от региона.

Тя намекна, че Медведев може би не е в състояние да упражнява властта и да се пребори с влиятелния си предшественик, премиера Владимир Путин, или с руските военни.

САЩ считат, че демонстрацията на военна сила в Грузия и подновяването на патрулиращите полети на руските стратегически бомбардировачи край бреговете на Аляска са "рискована игра, която може да се обърне срещу Кремъл".

Противоречива информация за оттеглянето на руските подразделения

Според Ройтерс руските части са започнали да се изтеглят от Гори. Кореспондентът на ББС съобщи пък, че руски бронирани машини и артилерийски установки засега остават в региона на село Игоети на около 35 км от Тбилиси.

Грузия от своя страна обвини руските войски, че са нахлули в черноморското пристанище Поти и са задържали 20 грузински полицаи. Москва опроверга информацията и съобщи, че руски военни части наистина са арестували грузински граждани, но те са били тежко въоръжени.

Зам.-началникът на Генералния щаб на руската армия генерал-полковник Анатолий Ноговоцин съобщи на пресконференция в Москва, че продължава изтеглянето на руските войски от Южна Осетия, но то ще се активизира след 22 август. Според него дотогава трябва да приключи възстановяването на постовете на миротворците в Южна Осетия.

Споделяне

Още от Свят