НАТО започна в Норвегия най-големите си военни маневри след края на Студената война

Сн. архив

Най-големите военни маневри на НАТО след края на Студената война започнаха в Норвегия по сценарий, който включа възстановяване на суверенитета на скандинавската държава след атака на "въображаем агресор", съобщи Асошиейтед прес.

Русия, която граничи с Норвегия, е уведомена за ученията "Единен тризъбец 2018" (Trident Juncture 2018) и е поканена да прати наблюдатели, но е все още недоволна. Руското министерство на отбраната заплаши, че ще отговори на засилената военна активност на Алианса край западната граница на страната.

В започналите днес маневри, които ще приключат на 7 ноември, участват около 50 хиляди военни от всичките 29 държави от НАТО плюс войници от Швеция и Финландия.

В ученията, които обхващат централни и източни райони на Норвегия и част от акваторията на северния Атлантически океан и на Балтийско море, ще се включат около 65 кораба, 150 летателни апарата и 10 хиляди танка и други сухопътни превозни средства, съобщи АП.

Ройтерс отбелязва, че тези дни температурите в Централна Норвегия са паднали под нулата, което съответства на задачата - отбрана на северния фланг на НАТО.

"Силите са на позиция; те са интегрирани и започват обучение за усъвършенстване на уменията в голяма бойна операция през следващите две седмици", каза пред агенцията полковник Ейстейн Кварвинг в Обединения щаб в Норвегия.

Миналия месец Русия проведе своите най-мащабни военни маневри от 1981 г. В ученията "Изток-2018" (Восток-2018) край границата с Китай бяха мобилизирани 300 хиляди войници, сред които китайски и монголски.

По план бе предвидено ученията на НАТО в Норвегия да включват 35 хиляди военни, но през през последните месеци числеността им нарасна, вкл. заради присъединяването на американския самолетоносач "Хари Труман" с около 6000 човека персонал.

След като Русия анексира Крим през 2014 г., у западните съюзници нараснаха опасенията от евентуална руска агресия. Затова Норвегия поиска удвояване на контингента морски пехотинци от САЩ, които всяка година преминават обучение на нейна територия.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?