НАТО започва най-голямото военно учение от 2002

НАТО започва най-голямото военно учение от 2002

НАТО започва в понеделник военно учение по суша, вода и въздух, което се очаква да бъде най-голямото изпитание на боеспособността ѝ от 2002 г., съобщи ДПА.

Триседмичното учение "Трайдънт джънчкър" (Trident Juncture) ще протече в управляван от враждуващи диктатори въображаем африкански регион, наречен Соротон, където е започнал терористичен бунт и цари етническо напрежение.

Същинската част от учението ще започне - след тренировките на военни по-рано този месец - с участието на висши представители на НАТО в Сицилия и ще продължи на италианска, испанска и португалска земя.

Около 36 000 войници и цивилни, 130 самолета, 16 хеликоптера и 60 кораба и подводници ще вземат участие в учението. В него участват 30 страни, включително Украйна и членки на Африканския съюз. Русия е поканена да следи учението като наблюдател.

Източници от НАТО отрекоха твърденията, че учението е насочено срещу Москва, въпреки че то ще тества новите сили за бързо реагиране на алианса, създадени миналата година в отговор на действията на Русия в Украйна.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?