НАТО започва операция срещу трафика на бежанци в Егейско море

Алиансът не вижда непосредствена заплаха, срещу която и да било страна членка

Бежанци в Егейско море.

НАТО започва незабавна операция срещу незаконната миграция и дейността на каналджиите в Егейско море. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в Брюксел, където се провежда среща на министрите на отбраната на страните членки.

Столтенберг обясни, че мисията ще има за задача да работи в тясно взаимодействие с властите на Гърция и Турция, както и с "Фронтекс“.

"Решението влиза в сила незабавно“, заяви той.

Столтенберг посочи, че мигрантската криза, продиктувана от конфликти и вълнения в Близкия изток и Северна Африка, е най-лошата от Втората световна война насам, както и че представлява сериозна заплаха за сигурността на Алианса.

"Не става въпрос за спиране и връщане (на бежанци)..., а за критично наблюдение в помощ на борбата с трафика на хора и престъпните мрежи“, каза още той.

Всеки спасен от НАТО мигрант ще бъде връщан в Турция, отбелязва ДПА.

Германският канцлер Ангела Меркел заедно с Турция отправи молба към Алианса за помощ в справянето с бежанската вълна. Голяма част от бежанците тръгват от Турция, преминават с лодки през Егейско море и стигат до гръцките острови.

Столтенберг заяви, че по този начин НАТО се присъединява към международните усилия за справяне с миграционната криза и незаконните действия, свързани с нея.

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър каза от своя страна, че НАТО и всички участници в срещата са изразили волята си алиансът да подкрепи тази операция и да участва в нея.

Военното ръководство на НАТО е разпоредило да се изготви план за съдействие за пресичането на нелегалната миграция и трафика на хора, посочи Картър, цитиран от Асошиейтед прес.

"Целта трябва да е вероломният бизнес на трафикантите да стане, ако не невъзможен, то поне по-труден", заяви преди ден и германският отбранителен министър Урсула фон дер Лайен преди двудневните разговори с партньорите от НАТО в Брюксел, отбелязва ДПА.

Столтенберг заяви, че НАТО не вижда никаква непосредствена заплаха, срещу която и да било страна от алианса.

"Виждаме необходимост да се приспособим към променената обстановка на сигурност", заяви Столтенберг, след като Алиансът потвърди плановете си за засилване на присъствието в Източна Европа.
По думите му напрежението расте от изток и от юг, затова е необходимо НАТО да повиши способността си да реагира при всякаква заплаха.

Военните инвестиции на Русия от последните години и внезапните руски учения подкопават предвидимостта, отбеляза той, попитан дали вярва, че Русия би нахлула в прибалтийските републики.

Военните министри на НАТО одобриха изпращането в Сирия на самолети АУАКС за ранно предупреждение, които ще са необходими за нуждите на коалицията, воюваща срещу "Ислямска държава“.

По този начин алиансът се включва официално към коалицията в Сирия под командването на САЩ.

Столтенберг добави също, че министрите са одобрили разработването на стратегия за противодействие срещу хибридните заплахи. По думите му в това отношение НАТО ще сътрудничи тясно с ЕС.

В хода на двудневната среща министрите одобриха вчера засилване на позициине на Алианса в Източна Европа. Той ще увеличи четири пъти финансирането на операциите си в Източна Европа.

"Става дума за мултинационални ротационни сили, които провеждат учения и могат да получават подкрепа”, каза Столтенберг. Точният брой на новите войски на НАТО в Източна Европа ще бъде определен през пролетта.

"НАТО вече разположи шест щаба в Източна Европа и два нови ще бъдат разположени до края на годината. НАТО ще разположи в Източна Европа толкова сили, колкото намери за необходимо. Те ще са мултинационални, което подчертава, че атака срещу съюзник е атака срещу всички страни от НАТО”, каза генералният секретар, цитиран от БТА.

Според него причината за всички тези усилия са "решителните действия на Русия, която не се колебае да използва сила, за да промени границите на Европа или да заплашва своите съседи”. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?