НАТО засилва присъствието си в Източна Европа

НАТО засилва присъствието си в Източна Европа

НАТО ще продължи да засилва своите военни възможности в Черноморския регион и цяла Източна Европа, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел, където започна срещата на министрите на отбраната на НАТО.

По думите му това ще засегне "военноморските сили, а също средствата за разузнаване и възможностите за прехвърляне на подкрепления".

Освен това той обясни, че НАТО ще се бори с хибридните заплахи, като разшири присъствието си в Източна Европа и така ще изпрати сигнал до всеки потенциален агресор.

В Източна Европа НАТО вече е разположил шест малки щаба и в близко бъдеще ще разположи още два. Освен това алиансът възнамерява да "разшири присъствието на своите ударни сили, въздушното и морското патрулиране, както и провеждането на учения“.

"Това е силен сигнал за единността на алианса… В случай на атака, откъдето и да идва тя, всички съюзници ще отговорят“, заяви Столтенберг.

В Източна Европа Северноатлантическият алианс възнамерява да бъде гъвкав и да съчетае разполагането на ударните сили с възможността да се осигури бързо доставяне на подкрепления.

"По време на Студената война стотици хиляди военни стояха от двете страни на границата един срещу друг, но днес ситуация в сферата на безопасността се е променила“, посочи Столтенберг.

Той коментира още, че Алиансът ще проучи възможността как да помогне на Турция в отразяването на мигрантската криза.

“В края на миналата година ние решихме, че е необходимо да осигурим мисия за подкрепа на Турция, която да включва удължаването на присъствието в Турция на противоракетните батареи на НАТО "Пейтриът“, допълнително въздушно и морско патрулиране в Черно и Средиземно море“, отбеляза Столтенберг.

Той съобщи още, че Европейският съюз и НАТО ще подпишат техническо споразумение за борба с киберзаплахите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?