Натоварените кръстовища и булеварди в София са замърсени с азотен диоксид

Сн. БГНЕС, архив

Замърсяване с азотен диоксид на натоварени кръстовища и булеварди в София е регистрирано по време на изследване на организацията AirBG. Автомобилите, при това дизеловите, са основен източник на това замърсяване. А изследването е правено през лятото, когато по принцип трафикът е по-слаб.

Средночасовата норма за концентрация на азотен диоксид е 200 микрограма на кубичен метър и според нормативите е допустимо да бъде превишена не повече от 18 пъти на година. Средногодишната норма за концентрация на отровния газ е 40 микрограма на кубичен метър.

Според изследването най-замърсеното с азотен диоксид място в София очаквано е най-натовареното кръстовище в града - това при Орлов мост. От няколко години там няма станция от официалната мрежа за следене на качеството на въздуха. Тя беше преместена заради изграждането на метрото.

От неправителствената организация са поставили уреди за измерване на концентрацията на азотен диоксид на това място, както и на още 29 локации, които са работили от юни до септември. Пробите са събирани на всеки 30 дни и са изпращани за анализ в лаборатория в Швейцария.

Данните показват, че на Орлов мост наличието на азотен двуокис във въздуха е 77.9 микрограма на куб.м средно за септември. Завишени концентрации са отчетени и по бул. "Драган Цанков", по бул. "Сливница" и по оживените кръстовища, обяви ръководителят на проекта AirBG Стефан Димитров. На 20 от общо 30 измервани места в София стойностите на опасния газ са в горните граници на нормата. Превишения са отчетени на между 6 и 9 от местата, на които е измервана концентрацията на газа в зависимост от месеца. През септември замърсяванията са по-чести, но и тогава уредите са преместени на по-натоварени пътни артерии.

Замърсяване в нормите е регистрирано в големите жилищни квартали и районите, които са отдалечени от натоварени булеварди и кръстовища.

Димитров обясни, че азотният диоксид се задържа на около метър над земята, което го прави опасен за децата. "Това е въздухът, който дишат децата ни", добави той.

Всяка година 75 000 души в Европа умират от болести, причинени от замърсен въздух, обяви д-р Александър Симидчиев, пулмолог от сдружение "Въздух за здраве". Азотният диоксид причинява бронхити, астма и дори смърт, когато е във високи концентрации.

"Симптомите от вдишания азотен двуокис са дразнене в очите или в носа, в дихателната система, усещане за по-трудно дишане или кашлица", каза Симидчиев.

Авторите на изследването призоваха хората да не се разхождат и да не спортуват, дори и в парк, ако той е в близост до натоварени булеварди и кръстовища. Трябва да се избягват местата със задръствания, а когато шофьорите са в такива, е добре да изключват двигателя на колата, докато чакат, както и да затварят прозорците на автомобилите.

Димитров заяви, че през зимните месеци във въздуха ще се прибавят и вредните емисии от битовото отопление на печки, съчетано с честата температурна инверсия в Софийското поле. Тя действа като похлупак и не позволява смяна на въздушните пластове, обясни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България