Натовски изтребители ще патрулират над Литва, Латвия и Естония

НАТО обяви днес, че негови изтребители ще започнат да патрулират във въздушното пространство на балтийските страни Литва, Латвия и Естония, които ще се присъединят към алианса следващия месец, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Вече няма да има балтийско въздушно пространство. Това ще бъде въздушно пространство на НАТО и пактът е длъжен да го контролира, заяви генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер на пресконференция в Латвия, където е на посещение. Той добави, че Русия разбира това много добре, тъй като то е практика на алианса.

НАТО планира да окаже въздушна защита на балтийските страни, тъй като те не притежават изтребители, след присъединяването им през април заедно с България, Румъния, Словакия и Словения, отбелязва Ройтерс.

Русия смекчи критиките си към разширяването на алианса на изток от "студената завеса", но е неспокойна от възможността сили на НАТО да бъдат разположени по границите ѝ, особено в бившите съветски републики Латвия, Литва и Естония.

Дания предвижда да разположи четири изтребителя Ф-16 в трите балтийски републики след като се присъединят към НАТО през април, съобщи говорител на Генералния щаб на датската армия.

Решението още не е окончателно. Въпросът се обсъжда с партньорите от НАТО, допълни той.

Освен самолетите Дания предвижда да изпрати в балтийските републики подвижна радарна станция и няколкостотин войници.

Още от 1991 г., когато балтийските републики получиха независимост, Дания е традиционно ангажирана с тяхната отбрана, подчерта говорителят на датския ГЩ.

Споделяне

Още от Свят