След като си поиграха на детективи по случая “Мирослава”, депутати установиха:

Натривките от ръцете на самоубилия се Чочо и конвоиращите го полицаи са негодни

Колегите им от комисията “Ципов” пък преразказаха възложените им случаи

Натривките от ръцете на самоубилия се Чочо и конвоиращите го полицаи са негодни

Натривките от ръцете на самоубилия се Стойчо Стоев – Чочо, който бе основен свидетел и заподозрян за убийството на 16-годишната Мирослава от Перник, са направени с негоден ацетонов разтвор. Същият разтвор е използван и за снемане на натривки от ръцете на конвоиращите го служители на МВР, които са допуснали неговото самоубийство. Това сочи официалната версия на полицията.

Изводът е записан в доклада на т. нар. алтернативна комисия в Народното събрание, сформирана от опозицията по случая "Мирослава". Очаква се до дни констатациите на депутатите да бъдат представени и в пленарна зала. “Докладът ни е готов, трябва да нанесем само последни редакции и ще предизвикаме дебат по него”, обясниха от комисията. Според тях обаче фактът, че барутните натривки са снемани с разтвор с изтекъл срок на годност поставя под въпрос изцяло изводът, че Стойчо Стоев – Чочо се е самоубил.

“При това положение е абсолютно недоказуемо какво се е случило, защото нямаме годни доказателства, каквото и да говори МВР”, обясниха от комисията.

В доклада на алтернативната комисия ще бъде обърнато внимание и на десетките противоречия по случая, за които нееднократно медиите писаха. В документа ще бъде споменат фактът, че алармената инсталация, която Чочо заедно с един от полицаите е изключвал, всъщност не работела от една година.

Докладът на “редовната комисия” - преразказ с елементи на разсъждение

Депутатите от опозицията ще обърнат внимание и на грешките в конвоирането. То пък е в основата на доклада на "редовната" анкетна комисия в парламента, формирана за установяване на случаите на полицейско насилие, с акцент върху убийството на Мирослава и разследването, която е съставена само от депутати от ГЕРБ и един независим народен представител.

Документът, с който Mediapool разполага, на практика представлява обстоен преразказ на случая “Мирослава” с елементи на разсъждения върху медийни публикации.

След като припомня фактите около отвличането и убийството, последвано от самоубийство, според данните на МВР в Перник, комисията, оглавена от депутата Красимир Ципов прави поредица плахи изводи и препоръки.

Единственото категорично твърдение в “творбата”, подписана от седем народни представители, е, че “не могат да се потвърдят изнесените в медийното пространство предположения, че Стойчо Стоев не се е прострелял сам”.

Депутатите от ГЕРБ констатират нарушения при конвоирането, но пък отчитат и наказания за служителите на МВР, посочени като виновници. Народните представители препоръчват по-добра координация между “полицейските ръководители при провеждане на оперативно-издирвателни мероприятия или действия по разследване, възложени от прокурор”.

След преразказ и на случая за полицейско насилие, известен като случая “Мировяне”, от комисията на Красимир Ципов констатират, че МВР е имало всички основания за извършване на претърсване за акцизни стоки в дома на семейство Начкови, у които бяха намерени пет кутии цигари без бандерол. Комисията обаче уклончиво констатира, че е нямало достатъчно основания СДВР да използва своя отряд за особено опасни престъпници.

Констатирайки, че семейство Начкови са преувеличи показанията си за побой и грубо поведение над тях, депутатите от ГЕРБ заключват също, че медицинското свидетелство за телесни повреди на Петър Начков не доказва побой над него.

По този повод народните представители препоръчват групите за специализирани полицейски, операции извършващи задържане да бъдат оборудвани с камери, за да бъдат документирани действията на служителите както и на арестуваните.

Комисията на Ципов прави още два преразказа на случаи. Единият е случаят “Скравена”, при който полицай бе нанесъл побой над ученик, изрисувал свастики по огради в селото.

Народните представители са се занимали обстойно и със случая на общинския съветник Иса Бесоолу, срещу когото се води дело за подкуп и за присвояване на пари от касата на община Павел баня. Той бе кандидат на ДПС на парламентарните избори.

Освен констатациите за присвояване на суми, депутатите правят изводите, че между Бесоолу и представители на държавата са “създадени доверителни отношения”.

Според народните избраници от ГЕРБ, които разполагат с дешифрирани телефонни разговори на Бесоолу, той е съдействал за “разрешване на проблем на задържан активист на политическа сила, заподозрян за купуване на гласове”, като това се правело с благословията на “Шефа”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?