Натрупалите много глоби от КАТ губят колите си

Натрупалите много глоби от КАТ губят колите си

Националната агенция по приходите (НАП) ще продава автомобилите на собственици, неплатили глоби, наложени им от КАТ, съобщиха от агенцията в неделя.

Като пример в съобщението се посочва гражданин, който дължи над 3000 лв. за глоби на КАТ. Сумата се е натрупала от общо 79 неплатени наказателни постановления. Шофьорската му книжка е отнета от КАТ, но глобите са останали неплатени.

От НАП ще дадат на длъжника едноседмичен срок да плати или да представи обезпечение. Ако не стори това, инспекторите на приходното ведомство могат да запорират колата му и да я продадат на търг.

Други петима души не са си платили глобите към КАТ на стойност над 1000 лева за всеки от тях. Всичките ги грози риск от запор и продажба на колите им, ако не се издължат на хазната до седмица.

Нововъведение в практиката на НАП по събиране на глоби било прихващането им от суми за възстановяване. Например, ако гражданин има неплатена глоба, с нея ще бъде намалена сумата за възстановяване при връщане на надвнесен данък или когато се ползват различни данъчни облекчения.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?