Национал по футзал взе втори морски плаж

Плаж "Аспарухово" във Варна отива за Даниел Несторов, а "Хижа Черноморец - юг" - за Орхан Уланов

Национал по футзал взе втори морски плаж

Министерският съвет определи концесионерите на два плажа край Варна.

Софийската фирма "Ди Ен Трейд" взима плаж "Аспарухово" за 20 години, а друга столична компания "Орхи" ще стопанисва плаж "Хижа Черноморец - юг" за 15 години, съобщи пресслужбата на правителството.

Плаж "Аспарухово"

За "Ди Ен Трейд" ЕООД, собственост на националния състезател по футзал Даниел Несторов, получаването на концесия на плаж "Аспарухово" е втора подред. Миналото лято същата компания бе определена и за концесионер на плаж "Бутамята" в Синеморец. И двете концесии са за срок от 20 години.

Компанията "Ди Ен Трейд" е основана през 2016 г. с капитал от 1000 лв. Занимава се с търговия. Последният публикуван финансов отчет на дружеството в Търговския регистър е от 2017 г., когато фирмата отчита скромните приходи от 7000 лв. В същото време е обещала да инвестира около 1 милион лева в двата плажа.  

Размерът на първото годишно концесионно възнаграждение за плаж "Аспарухово" е 85 588 лв. без ДДС,  а обещаните инвестиции са в размер на 537 134 лв. с ДДС, според съобщението на правителството. Плажът се намира в покрайнините на Варна.Той не се посещава много от туристи, а предимно от варненци и семейства с деца. На плажа има водни атракции, а в близост до него и заведения.

За плажа в Синеморец 40-годишният Даниел Несторов трябваше да плати концесионна такса на държавата за първата година от 21 301 лв. без ДДС, а за целия период на концесията от 20 години да инвестира 385 756 лв. с ДДС.

Плаж "Хижа Черноморец- юг"

Плаж "Хижа Черноморец - юг" се намира на юг от Варна в посока галата след вилната зона "Ракитника". През последните години районът около плажа стана арена на масово застрояване. Изоставената някога хижа с днешна дата е основно реновирана. Някога девственият плаж през последните години започна масово да се ползва от варненци и гости, предимно семейства с деца.

Така към плажа, на който доскоро нямаше концесионер, се прояви интерес и днес той е отдаден за срок от 15 години на фирма "Орхи" ЕООД. Компанията е регистрирана в София през 2011 г. с капитал от 5000 лв. Собственост е на Орхан Уланов, който дълги години е бил букмейкър на "Еврофутбол" и продължава да се занимава с букмейкърство. Чрез други свои фирми управлява и салони за красота. Последният публикуван финансов отчет на компанията в Търговския регистър е от 2016 г. Според него оборотът на дружеството е бил 60 хил. лв., а печалбата му 19 хил. лв.

"Орхи" има задължение за първата година да плати концесионно възнаграждение на държавата от 12 564 лв. без ДДС, е посочено в правителственото съобщение. Компанията обещава да инвестира 90 499 лв. с ДДС за срока на концесията.

Споделяне

Още от Бизнес