Национален статут за "Набуко" ускорява реализацията му в България

Национален статут за "Набуко" ускорява реализацията му в България

Правителството обяви в сряда българската част от проекта за газопровода "Набуко" за обект от национално значение и решението бе приветствано от международната компания за реализацията на проекта.

Специалният статут позволява реализация на тръбата по облекчени административни процедури при издаване на разрешение за строеж, отчуждаване на имоти и същинското строителство. Така ще се ускори процесът на развитие на проекта и България подчертава стратегическите ползи и плюсове за обществото от газопровода.

Това е поредната институционална подкрепа за "Набуко" след като през март българското правителство внесе за ратификация в парламента проекта. В ход е и оценката за въздействие върху околната среда. Проведени бяха консултации с представители на общински и областни администрации, както и срещи с представители на неправителствени организации, които имат отношение към проекта.

"Присъждането на приоритетния статут "обект от национално значение” ще позволи бързото изпълнение и строителство на тръбопровода на българска територия”, коментира управляващият директор на компанията, реализираща проекта - "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл”, Райнхард Мичек.

Обявяването на "Набуко" за обект от национално значение бе поето като ангажимент от всяка от страните, през чиято територия ще минава газопровода, при подписването на междуправителственото споразумение между Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия през 2009 г. в Анкара.

"Набуко" е проект за диверсифициране на газовите доставки за Европа с източници на суровината от прикаспийските страни към Европа. Според анализите синьото гориво за тръбата трябва да е от Иран, Туркменистан и Азербайджан.

Очакваният капацитет на газопровода е 31 млрд. куб. метра, което би задоволило 5% от годишните нужди на Европа от газ за производството и бита.

Строителството му се забави и вместо през 2015 г., както бе първоначално планирано, се очаква доставките по бъдещото съоръжение да започнат от 2017 г. Собственици на ”Набуко” са OMV (Австрия), MOL (Унгария), Transgaz (Румъния), "БЕХ" (България), Botas (Турция) и RWE (Германия). Всяка от компаниите е с равен дял от по 16.67%.

Споделяне

Още по темата

Още от България