Национален траур и в Тайланд, страната изпраща още 30 войници в Ирак

Днес е ден за национален траур и в Тайланд. Страната почита паметта на своите двама войници, които загинаха заедно с петимата българи на 27 декември, при поредицата терористични атаки в иракския град Кербала.

Тази трагедия не разколебава решимостта на правителството и страната ще изпрати още 30 души в Ирак, заяви почетният консул на Тайланд у нас Виктор Меламед пред Дарик радио.

Двамата тайландски войници умряха при терористичната атака на кметството в Кербала. Те са се намирали в сградата на кметството, на практика са поели удара и с живота си са спасили живота на много хора, които са се намирали в общината, включително и на губернатора, който е бил само леко ранен, обясни Меламед.

Тази държава от 500 години не е воювала, не е участвала в бойни действия и не е изпращала свои войски никъде, затова и скръбта по двете жертви е особено голяма, добави той.

По думите му, това обаче по никакъв начин не разколебава желанието на тайландското правителство да остане част от антитерористичната коалиция.

В коментар на изразените вече мнения на тайландската опозиция, че трябва да се преоцени участието на страната в Ирак, Виктор Меламед коментира, че тези гласове са разбираеми с оглед на факта, че това е първата военна мисия, която Тайланд изпраща от 500 години насам. Те обаче не променят позицията на правителството, каза Меламед и посочи, че вчера в свое изявление премиерът на Тайланд обаче е отбелязал, че страната ще изпрати още 30 войници, които да подкрепят неговия контингент в Ирак.

Споделяне

Още от Свят