Националистът Додик ще е сръбски представител в председателството на Босна и Херцеговина

Мирослав Додик

Националистическият лидер на босненските сърби Милорад Додик се обяви за победител за поста на сръбския представител в изборите на тричленното председателство на Босна и Херцеговина, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Това е ясна победа и аз обявявам тази победа" над центриста Младен Иванич, заяви Додик на пресконференция в Баня Лука, столицата на босненските сърби. Той добави, че е спечелил 56 процента от гласовете за поста на сръбския представител в колективното председателство.

За останалите две места в председателството победа обявиха водещият мюсюлмански кандидат Сефик Джаферович и хърватинът социалдемократ Желко Комшич.

Около 3,5 милиона регистрирани босненски избиратели имаха право на глас в изборите за председателство и парламент вчера, както и за лидери и събрания на двата автономни района - Република Сръбска и Босненско-хърватската федерация.

Тези избори ще определят дали Босна и Херцеговина ще продължи по пътя към членство в Европейския съюз и НАТО или ще затъне в етнически вражди и разпокъсване, посочва Ройтерс.

Проруският националист Додик неведнъж се е обявявал за отцепване на Република Сръбска и за интеграция със Сърбия. Наблюдатели смятат, че той ще се опита да отслаби Босна като член на нейното председателство, добавя Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?