Националистът Додик ще е сръбски представител в председателството на Босна и Херцеговина

Мирослав Додик

Националистическият лидер на босненските сърби Милорад Додик се обяви за победител за поста на сръбския представител в изборите на тричленното председателство на Босна и Херцеговина, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Това е ясна победа и аз обявявам тази победа" над центриста Младен Иванич, заяви Додик на пресконференция в Баня Лука, столицата на босненските сърби. Той добави, че е спечелил 56 процента от гласовете за поста на сръбския представител в колективното председателство.

За останалите две места в председателството победа обявиха водещият мюсюлмански кандидат Сефик Джаферович и хърватинът социалдемократ Желко Комшич.

Около 3,5 милиона регистрирани босненски избиратели имаха право на глас в изборите за председателство и парламент вчера, както и за лидери и събрания на двата автономни района - Република Сръбска и Босненско-хърватската федерация.

Тези избори ще определят дали Босна и Херцеговина ще продължи по пътя към членство в Европейския съюз и НАТО или ще затъне в етнически вражди и разпокъсване, посочва Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа