Националистите на Расате обявиха създаването на гражданска гвардия

Националистите на Расате обявиха създаването на гражданска гвардия

Лидерът на националистическата формация - Българският национален съюз (БНС), Боян Расате обяви в неделя, че формацията му става инициатор за създаването на доброволни отряди за самозащита на населението при екстрени ситуации. Той очерта кръга на такива ситуации  – „тормоз”, ексцесии, вълнения, природни катастрофи, аварии и прочие извънредни събития. Отрядите щели да бъдат в основата на замисъла на формацията за създаване на Българска национална гвардия.

Повод за афиширане на намеренията на БНС са вълненията в квартал „Красна поляна” в столицата миналата седмица, когато над сто роми от гетото в квартала буйстваха през нощта в знак на протест, че са били заплашвани от набези на скинари. Преди това цигани и българи се биха в заведение. Вълненията стихнаха, като по време на кулминацията им полицията се побоя да се намеси, за да не бъдела обвинена в „политически действия”.  

“През последните 17 години станахме свидетели на цигански терор”, заяви Расате, като обясни, че виновници тези ексцесии да се завихрят на различни места в страната били всички правителства от началото на прехода досега, както и ръководствата на полицията. Виновни били и правозащитните организации, които „намирали оправдание за изстъпленията на малцинствата”. Виновно било и гражданското общество, защото такова в „истинския смисъл в България няма”.

Бездействието на държавата и ненамесата на полицията са причините, които подтикват БНС да започне сформирането на национална гвардия, продължи Расате. “Това е единственият изход за защита на живота, имуществото и семействата на гражданите”, каза той.

Формацията, която нарича себе си формация на „модерния национализъм”, планира гвардията да бъде изградена от отделни младежки „патриотични организации”, които щели да се ползват с подкрепата на МВР и да търсят единодействие с полицията.

Гвардията ще се намесва при масови безредици, но няма да е активната страна, а само отбранителната, продължи да чертае профила на отрядите Расате, като той не се различава по нищо от първите идеи за създаване на доброволни работнически и младежки отряди в Германия от началото на трийсетте години на миналия век.

Членовете на гвардията на Расате щели да бъдат доброволци - млади, физически здрави мъже, „водени от патриотизъм, кураж и постоянство”.

В отрядите, които ще стъпят на спортната организация на БНС, щели да членуват и бивши военни, пожарникари, служители на Гражданска защита, чиято задача ще е да обучават новите гвардейци.

Финансирането на гвардията също ще е доброволно. Част от парите ще дойдат от неправителствени организации, бизнесмени и частни фирми.

Расате каза, че ударните части нямало да са партийно оръжие, нямало да поддържат „други националистически партии като Атака и ВМРО”.

Вече имало сформирани 3 отряда по 30-35 души на територията на София, Велико Търново, Ямбол и Пловдив.

Формацията на Боян Расате – БНС – неведнъж влиза в конфликт с други формации и партии с претенции да защитават националистическата кауза като Атака или по-умерената ВМРО. Преди повече от година бившият член на ръководството на Атака – независимият депутат Павел Чернев – се замеси в скандал с хора на Расате, като наби момче и момиче от БНС, които излизали от телевизия СКАТ.

Расате участва миналата година и в учредяването на още една формация с крайни възгледи „Гвардия”. Негови хора бяха сред най-активните противници срещу външната политика на България и създаването на американски военни бази в България. Въпреки нееднократно проявяваните противоконституционни и расистки забежки, формацията досега не е имала проблеми с правоохранителните органи.

За характера на БНС говорят принципите му, в които дословно се казва следното:

„ - Ние се интересуваме само от живота и проблемите на Българите. Как живеят циганите или другите малцинства ни засяга само косвено, и то само ако това застрашава интересите на Българския народ.

- Всички политици и техните партии лъжат и крадат. Тази политическа система е сбъркана и се нуждае от радикална промяна.

- Ние трябва да управляваме България, защото само ние можем да решим проблемите на Българското общество”.

Споделяне

Още по темата

Още от България