Националистите на Расате пуснаха "граждански патрули" по улиците

От СДВР отрекоха да са давали разрешение за отряди и предупредиха хората да сигнализират, ако бъдат спирани

Снимка Туитър

"По повод бежанците и напрегната ситуация с тях е редно да съобщя, че получихме разрешение от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) да организираме граждански патрули. Ще бъдем наблюдатели и ще сезираме полицията за всяко престъпление". Това обяви председателят на националистическата формация "Национално единство“ Боян Расате пред TV7 в петък.

За създаването на патрулите потвърди и един от учредителите на новата "Националистическа партия на България", която обяви излизането си на политическата сцена миналата събота. "Ние вече имаме патрули", заяви Симеон Костадинов.

В Туитър бе пусната снимка, която показва група младежи с тъмни якета и шапки на главата с трикольорни ленти на ръкавите на улица късно вечерта в центъра на София. Според съобщението в социалната мрежа младежите са спирали граждани и са искали да проверяват документите им.

От СДВР отрекоха да са давали на когото и да било разрешение за "патрулиране". "Понятие "граждански патрули" не е регламентирано нито в Закона за МВР, нито в Закона за частната охранителна дейност. В този смисъл няма нормативна логика СДВР да е дала "разрешение" за това", заявяват от СДВР.

"В Закона за МВР ясно е указано кой може да извършва проверки на личните документи на гражданите", продължава съобщението от дирекцията.

От столичната полиция молят гражданите, ако са били спирани за проверки от т. нар. "граждански патрули", да подават сигнали, за да бъдат взети съответните мерки", .

Пред ТВ7 Симеон Костадинов обяви, че симпатизантите на националистическите формирования нямали нищо общо със зачестилите нападения над чужденци, и по специално имигранти и бежанци. Той каза, че и нанесеният побой над български гражданин на ул. "Пиротска" преди няколко дни не било доказано да е дело на техни съмишленици. Побоят с метални пръти и ритници бе извършен от пет-шест младежи над 28-годишен етнически турчин, взет "погрешка" за имигрант, който все още е в тежко състояние в болницата.

"Приписват ни се събития в София, които нямат нищо общо с нас и се опитват да ни дискредитират. Ние сме антисистемна партия, противопоставяме се на статуквото и останалите партии се страхуват. Правят всичко възможно да ни спрат", каза Костадинов.

Той съобщи, че "две експресни допитвания на социологически агенции показват изключително висока подкрепа за нас. Едната агенция ни дава 17%, а другата - 24%. Това е изключително висок процент и показва, че нашата партия събира надеждите на огромен брой българи".

"Нашият устав и програма могат да се сведат до едно изречение - България трябва да еднонационална държава на българите. И няма какво да коментираме повече", отсече Костадинов.

Учредителят на новата партия заяви още, че ако съдът откаже да я регистрира, решението ще бъде обжалвано. И заплаши: "И ако пак ни откажат с незаконосъобразни аргументи, може и да свикаме протест пред Съдебната палата".

А бившият член на "Атака" Павел Чернев, който също е сред учредителите на Националистическа партия на България, допълни по повод на намерението на прокуратурата да излезе с отрицателна позиция пред съда, когато се даде ход на регистрацията на формацията.

"Ако този произвол и регистрацията на партията бъде отказана, това няма да спре хода на националистите. Рано или късно ще се намери законов начин да бъде регистрирано национално движение".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?