Националистите удържаха безпрецедентна победа в Швейцария

Националистите удържаха безпрецедентна победа в Швейцария

Антиимигрантската платформа позволи на десните националисти от Народната партия на Швейцария да удържат най-убедителната за партия победа от Първата световна война насам на парламентарните избори в страната в неделя, предаде ББС.

С тази победа Народната партия увеличи фракцията си в парламента със 7 депутати.

„Щастлив съм”, цитира думите на лидера на партията Уели Морер АП. „Ние получихме най-добрия резултат за цялото време, откакто съществува нашата избирателна система”, каза той.

Морер и съпартийците му имат намерение да се съсредоточат в борбата с престъпността, за съкращаване на данъците и за запазването на Швейцария извън границите на Европейския съюз.

Молбата на страната за влизане в ЕС отлежава от 1990 г., след което бе спряна от правителството, а Народната партия, която се застъпва за твърдото придържане на швейцарците към неутралитета, се домогва до пълното ѝ оттегляне.

В Швейцария е установена система на политически консенсус, според който в състава на правителството влизат четирите най-големи партии – от социалдемократите вляво до Народната партия вдясно. В страната няма длъжност министър-председател, а правителството се ръководи от президент.  

Зелената партия спечели допълнително 5 места, което, според наблюдателите, показва какво място заемат екологичните проблеми в дневния ред на швейцарските леви поддръжници.

Скандалът с плаката

Социалдемократите, които разполагат с втората по големина парламентарна фракция, претърпяха в неделя най-сериозното си поражение – по предварителни данни те се лишават от 9 депутатски места.

Предизборната кампания се определя като най-ожесточената в традиционно толерантната Швейцария – Народната партия призова за приемане на закон, който да позволи да бъде депортирано цялото семейство имигранти, ако един от неговите членове наруши швейцарското законодателство.  

Либерално настроените швейцарци и имигрантските общности бяха възмутени от предизборен плакат на Народната партия, на който три бели овце изритват от Швейцария черна. Надписът под рисунката гласи: „За по-голяма безопасност”.

Представители на партията твърдяха, че не са имали предвид цвета на кожата, а са искали да илюстрират тезата си за нуждата от изгонване от страната на имигрантите, които нарушават законите.

Мнозина считат, че избирателната кампания е било помрачена от расизъм и ксенофобия. Все пак в състава на парламента бе избран и първият в историята на страната чернокож депутат – социалдемократа Рикардо Люменго, политически емигрант от Ангола, който пристигнал в Европа през 1980 г. В момента Люменго е известен юрист.

Споделяне

Още от Свят