Националите на България наказани да играят срещу Малта без публика

Българският национален отбор ще изиграе следващото си домакинство от квалификациите за финалите на Световното първенство през 2014 година без публика.

Става дума за срещата с Малта на 22 март 2013 година. Решението е на Дисциплинарната комисия на ФИФА.

Санкцията е заради непристойното поведение на феновете по време на мача с Дания (1:1) от есента. Според съдията и делегата тогава тъмнокожият защитник на гостите Патрик Мтилига е бил обиждан на расистка основа. За наказанието е натежал и фактът, че привържениците на България са хвърляли бомбички и димки на пистата.

ФИФА глобява БФС с 35 000 швейцарски франка. По наредбите на дисциплинарния правилник сумата трябва да е по-малка, но от Цюрих смятат, че трябва да са по-строги и затова я завишат на 35 000 франка, отбелязва sportal.bg.

От Българския футболен съюз съобщиха по-късно, че при следващо провинение на българската публика мачът ще бъде прекратен и на националния отбор ще бъде присъдена служебна загуба. Следващите санкции са - отнемане на точки в квалификациите или изваждане от надпреварата.

"Българският футболен съюз благодари на всички привърженици, които горещо подкрепяха националния отбор в 4-те му домакински мача по пътя към Мондиал 2014. За малцината, които предизвикаха съзнателно или несъзнателно това наказание, федерацията полага всички усилия и търси съдействието и на Министерството на вътрешните работи в посока да направи за дълго време невъзможно присъствието на подобни субекти по трибуните на мачовете на националния отбор", посочват от футболната централа. 

Споделяне

Още от Спорт

Къде му е мястото на Бойко Борисов?