Национализъм и политически популизъм спъват страните от Източна Европа

Единственото изключение е Полша, България е сред изоставащите

Напредъкът на източноевропейските страни е сериозно застрашен от актуалните националистически напъни и липсата на политическа далновидност. Единственото изключение е Полша. България е сред изоставащите. Това става ясно от актуалния "Трансформационен индекс" на фондация "Бертелсман", цитиран от Дойче веле.

Новината е драматична, а в комбинация с продължаващата икономическа криза крие експлозивен политически потенциал. В "Трансформационния индекс", който периодично оценява развитието на демокрацията и пазарното стопанство в 128 страни, се дава лоша оценка не само на Латинска Америка, но и на Източна Европа.

"През последните години в повечето страни от Източна Европа се наблюдава спад в качеството на демокрацията, пазарната среда и политическото управление", се подчертава в доклада.

Главна причина за това неблагоприятно развитие е политическата поляризация, както и националистическите амбиции на отделни политици. "В много страни тонът се задава от популисти, които умишлено отслабват демократичните институции, с цел да подкопаят разделението на властите и да укрепят собствените си позиции", констатират експертите на "Бертелсман".

В изследвания период между 2009 и 2011 година качеството на демокрацията в 13 от 17 източноевропейски страни се е влошило. При това една страна - Полша - се откроява особено позитивно, а друга - Унгария - особено негативно. Изводът е, че докато полското правителство продължава да укрепва демократичните институции, унгарското правителство на премиера Орбан се опитва да обезсили Конституционния съд, да постави под свой контрол независими от правителството държавни органи и обществени организации, и да ограничава свободата на медиите.

Унгария обаче не е изключение. В Словакия, Албания, Косово, Македония и Черна гора също са налице "значителни загуби в качеството на демокрацията". От друга страна напредък се регистрира в Сърбия, където правителството полага усилия да отстрани от длъжност корумпираните съдии.

Тревожно е и това, че едновременно с политическите проблеми в повечето източно- и югоизточноевропейски страни се бави и икономическото развитие. В отделни страни направо се говори за изоставане. Особено засегната в това отношение е Латвия, но в пазарно-икономическото развитие на Румъния и Словакия също има понижение. Полша и Сърбия впечатляват с успехите си в осъществяването на пазарните реформи, но общата оценка на експертите е, че Сърбия е страна с "функционални недостатъци в своето пазарно стопанство".

Подобни недостатъци фондация "Бертелсман" съзира и в Босна и Косово.

Лоша оценка получават и Румъния, България и страните от Западните Балкани, кандидатстващи за членство в Европейския съюз. Изоставането се обяснява не толкова с цялостния икономически климат в Европа, а най-вече с лошия политически мениджмънт.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?