Национализирането на родната къща на Хитлер в Австрия е законно

Национализирането на родната къща на Хитлер в Австрия е законно

Конституционният съд на Австрия постанови, че държавните власти са действали в рамките на закона, когато са национализирали притежаваната от частно лице сграда, в която е роден нацисткият вожд Адолф Хитлер, предаде ДПА.

Собственичката на триетажната сграда в град Браунау ам Ин, провинция Горна Австрия, обжалва отнемането на собствеността, мотивирано от желанието на властите мястото да престане да бъде атракция за крайнодесни екстремисти.

В мотива си магистратите подчертават, че отричането на националсоциализма е "основополагащ принцип на Република Австрия от нейното възстановяване през 1945 г.". По тази причина държавата е длъжна да гарантира, че няма да има злоупотреби с родното място на нацисткия диктатор, заключава съдът.

Бъдещият фюрер е роден през 1889 г. във въпросната скромна постройка, но няколко месеца след раждането му неговото семейство, което е наемател, се премества. Екстремисти редовно пристигат в Браунау и се снимат пред сградата, отбеляза ДПА.

Лишената от собственост Герлинде Помер-Англохер ще получи парично обезщетение от държавата, като сумата ще бъде определена от федералното министерство на вътрешните работи.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?