Национална програма за активно стареене

Национална програма за активно стареене

Предизвикалата миналата есен много критики и иронични усмивки инициатива на социалния министър да изпраща пенсионери на безплатен курорт по морета и планини, придобива нов размах в навечерието на задаващите се избори и на фона на все по-тревожните сигнали за настъпващата икономическа криза. С правителствено решение от четвъртък тя вече е превърната в Национална програма за активно стареене.

Дали програмата наистина ще се изпълнява до 2011 година, както е планирано засега, не е ясно, но за изборната 2009-та е предвидена възможност за "активно стареене" на 5000 възрастни хора.

Те трябва да отговарят на няколко условия – да са навършили 65 години, да са настанени в социални заведения или да получават енергийни помощи, да могат да се обслужват сами, и сами да поемат средствата за транспорт до хотела и курортната такса.

Държавата, в лицето на Фонда за социално подпомагане ще поеме до 40 лева дневно за нощувка и храна на човек, като в този пакет задължително трябва да бъдат включени и до 2 рехабилитационни процедури за период от две седмици.

Пенсионерите ще почиват в хотели и бази извън най-активния туристически сезон - от март до май и от септември до ноември.

Хотелите ще бъдат определени чрез конкурси, които ще обяви Министерството на труда и социалната политика. Министър Емилия Масларова очаква, че към конкурсите ще има интерес от страна на хотелите.

Тя обясни, че пари на ръка няма да се дават, а плащанията ще се извършват между институциите.

За всички от сърце

Идеята за безплатните почивки се появи за първи път през август 2008 година, когато Висшият съвет на БСП, загрижен за избледняващия социален облик на партията в тройната коалиция и на фона на скандалите със загубените милиони от европейските фондове, прие програма за работа с възрастните хора.

Първоначално Масларова и премиерът Сергей Станишев обявиха, че ще пратят 5 000 пенсионери на море и планина с пари от бюджетния излишък. След остро недоволство от страна на коалиционните партньори от НДСВ и ДПС обаче идеята бе преразгледана и отпадна. Социалният министър обаче откри "вътрешен резерв" в програмите на подопечното ѝ ведомство и изпрати пенсионери на почивка, но се наложи драстично да редуцира броя на "летуващите".

В края на септември Масларова лично инспектира ваканцията на възрастните хора в четиризвездния хотел "Колизеум" в Слънчев бряг, собственост на строителните предприемачи братя Диневи.

Няма да е чудно, ако скоро бъдат изпълнени и други идеи от програмата на БСП за работата с възрастните хора, като например осигуряването на лични мобилни телефони за връзка със спешни номера и няколко от близките на пенсионерите.

От предизборната активност на управляващите, обикновено представяна като антикризисни социални и икономически мерки, вероятно ще се възползват и други социални слоеве.

Преди десетина дни политическият съвет на тройната коалиция реши да отдели 250 милиона бюджетни лева за "инвестиции в бъдещето на страната". Първоначално бе обявено, че те са предназначени за "създаването на нови работни места, гарантиране на заетост, устойчивост на бизнеса и подкрепа на икономическия растеж на страната, както и за общински проекти". После обаче стана ясно, че става дума за ремонти на детски ясли и градини, училища, читалища. А вероятно и за други "належащи", съпътстващи предизборните обиколки, разходи. Може би полезни по принцип, но едва ли навременни и целесъобразни.

Решението силно напомня станалото преди изборите през 2005 година, когато управляващото тогава НДСВ задели 400 милиона в компания Публични инвестиционни разходи и ги похарчи за чешмички, градинки, екологични пътеки и други подобни.

Разликата е, че сега страната, фирмите и гражданите са изправени пред тежка финансова и икономическа криза.

Към списъка на скъпите предизборни подаръци, който вероятно тепърва ще нараства, и чиято цена рано или късно ще трябва да се плаща, можем да причислим и връщането със задна дата на старите цени на парното в София.
Споделяне

Още от България