Национална стачка парализира Гърция

Национална стачка парализира Гърция

Гръцките синдикати атакуваха антикризисната програма на правителството с 24-часова общонационална стачка, която започна в сряда и парализира страната. Мерките за строги икономии "ще ликвидират правата на работещите", обявиха двата най-мощни гръцки синдиката, след като протестите обхванаха не само държавния, но и частния сектор.

Заплахата от намаляване на заплатите, уволненията и промените в осигурителната система изкараха на улиците над 3 милиона гърци. Демонстрации се провеждат в Атина, Солун, Патра и други големи градове. В Атина се стигна до сблъсъци на протестиращи с полицията, която използва сълзотворен газ, за да разпръсне множеството.

Общественият транспорт в Гърция спря. Не се движат влакове, автобуси, метрото и фериботите. Прекратени са полетите от и към всички гръцки летища, както от и към чужбина. Не работят банки и държавни учреждения. Затворени са училища, университети, музеите и културни обекти като Акропола, а туристите, които по това време на годината не са много, са блокирани по островите. Необичайно пусти са пътищата.

В стачката участва целият персонал на болниците, като се приемат само спешните случаи.

Точно в 6 часа сутринта прекратиха излъчването на редовната си програма всички електронни медии. Интернет-страниците на големите печатни издания като "Елефтеротипия", "Катимерини", Вима" публикуват само кратки новини, без фоторепортажи и снимки от протестите.

Това е най-голямата стачка в страната след като социалистическото правителство на Георгиос Папандреу обяви плановете си да намали огромния държавен дълг и бюджетния дефицит. Тя е втората за последните две седмици и гневът на гърците този път се насочи и срещу Европейския съюз, който, според тях, отказва необходимата на страната членка на общността помощ.

Гърция отчете бюджетен дефицит от 12.7 процента за 2009 г., който е над 4 пъти по-висок от допустимото за еврозоната. В същото време страната има държавен дълг от 300 милиарда евро.

Кризата доведе до намаляване на рейтинга на четирите водещи банки в страната - Националната банка на Гърция, Алфа банк, Пиреос и И Еф Джи Юробанк.

Стачката се провежда по време на посещението на представители на ЕК, които трябва да оценят мерките за съкращаване бюджетния дефицит.

Засега властите отказват да отстъпят пред исканията на синдикатите, а именно омекотяване на планираните антикризисни мерки. Министърът на финансите Георгиос Папаконстантину заяви във вторник, че правителството може да вземе решение за въвеждането на допълнителни мерки за намаляване на дефицита след преговорите с експертите на ЕК.

Профсъюзите обаче смятат, че плановете на правителството само ще влошат положението на бедните и заплашват да продължат стачките и идния месец.

Намеренията на правителството са да замрази заплатите в бюджетния сектор, да увеличи пенсионната възраст до 63 години и да вдигне акцизите върху петролните продукти, алкохола и цигарите.

В сряда стана известно, че Европейската комисия е започнала съдебна процедура срещу Гърция за оказване на икономическа помощ на предприятия в нарушение с правилата за честна конкуренция.

"Правителството на Гърция не е анулирало незаконните мерки за икономическа помощ за стотици предприятия под формата на данъчни облекчения”, се посочва в съобщение на Европейската комисия.

Експерти отбелязват, че тази стъпка на Атина, предприета през 2009 година, може да е довела до увеличаване на бюджетния дефицит заради данъчните облекчения. Според тях правителството на Папандреу се е решило да влоши бюджетната ситуация, за да избегне ръст на безработицата и да запази социалната стабилност, но тези популистки мерки не са дали резултат, тъй като страната сега трябва да прави още по-сериозни икономии.

На фона на социалното напрежение избухна и медийна схватка между гръцки и германски издания. Във вторник гръцкият вестник "Елефтерос Типос" отпечата фотомонтаж, на който Богинята на победата на Бранденбургската врата държи в ръце пречупен кръст. В текста към него се чете: "Финансов нацизъм застрашава Европа" и още: "Стига вече германски клевети по адрес на Гърция". Преди това германското списание "Фокус" публикува колаж с богинята Афродита, която показва среден пръст, а надписът към колажа гласи: "Измамници в евросемейството".

Споделяне

Още от Балкани