Национална стачка във Франция заради икономическата криза

Стотици хиляди французи излязоха в четвъртък на национална стачка, предадоха световните агенции . Причината е силното безпокойство на французите от последиците от икономическата криза. Основните искания са за повишение на работните заплати, гарантиране на заетостта и подобряване на положението на трудещите се като цяло.

"Недопустимо е, че трудещите се станаха първите жертви на финансовата и икономическата криза", отбелязват синдикатите. Те настояват за допълнителни мерки на властите в подкрепа на банките и компаниите за запазване на заетостта и покупателната способност на французите.

Френското правителство обаче остава твърдо пред националната стачка. И досега френският президент Никола Саркози изключва възможността за окуражаване на потреблението и твърди, че ще продължи планираните реформи, които според синдикатите и левицата увеличават несгодите на народа. Бюджетният министър Ерик Вьорт потвърди, че правителството не възнамерява да промени политиката си.

Междувременно стана ясно, че цената на националната стачка може да се окаже висока за френската икономика. Загубите за един стачен ден във френските железници бяха изчислени на 20 милиона евро. Туризмът и търговията също ще отбележат загуби, като дружествата ще се лишат от около 50 милиона евро.

Споделяне

Още от Свят