Национална водна компания може да окрупни ВиК-сектора

Национална водна компания може да окрупни ВиК-сектора

Както има Национална електрическа компания, вероятно така ще се създаде и Национална водна компания, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на среща с Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ). Така по думите му ще се окрупни водният сектор, който в момента е силно раздробен и водоснабдителната и канализационната (ВиК) мрежи са в окаяно състояние, при което се губят между 55 и 70 на сто от питейната течност.

Може би ще има по-големи ВиК-та, които да съответстват на басейновите дирекции в Министерството на околната среда и водите, които са отговорните институции за управлението на водите в съответните четири региона на страната, стана ясно от изказването на Плевнелиев.

Правителството на ГЕРБ обяви още през септември миналата година, че започва за разработва концепция за пълно преструктуриране на водния сектор, така че управлението му да бъде съсредоточено на едно място, а не както е в момента между министерствата на регионалното развитие, на околната среда, на икономиката и на земеделието. По-голямата част от ВиК-дружествата в момента са собственост на МРРБ, на общините или тяхно смесено притежание, има и частни оператори.

Плевнелиев преди време обяви готовността си неговото министерство да поеме контрола и върху бъдещата обща водна структура, за която първоначалната идея бе да е водна агенция. Сега обаче идеята еволюира до водна компания и вече не такъв ентусиаст относно контрола върху сектора.

"Ако мога да се оттърва от ВиК-дружествата, ще съм доволен. Давам ги на МОСВ и готово. Но ако не, готов съм да си нося кръста", заяви Плевнелиев във вторник.

Последната законодателна промяна в сектора, направена под натиска на Европейскаат комисия от предишното правителство през лятото на 2009 г., предвиждаше обединение на водните оператори на териториален принцип в асоциации, което да кандидатстват за еврофинасинасиране. Тази поправка обаче така и не е задействана реално и си остана само на хартия. Заради това и от Брюксел отново следят процесите във ВиК-сектора с голям интерес, научи Mediapool от свои източници в ековедомството.

Окрупняването на ВиК-сектора се иска отдавна и от компаниите с интерес към бъдещото концесиониране на мрежата, защото при по-големи региони за управление, може да се постигне по-сериозен ефект от направените в спирането на течовете инвестиции, без това да се отрази с прекалено голяма тежест върху цените на водата..

“Водният сектор е разпокъсан, удобно е разхвърлян между пет министерства и всяко едно от тях има различни приоритети. Не знам дали ще ми повярвате, но през 2007 година, когато имаше суша и проблеми с водата, Министерство на енергетиката не предоставяше вода за нуждите на населението, защото произвеждаха ток за износ. От тази гледна точка България ще вземе да остане – гладна и жадна, защото не управлява добре водния сектор”, посочи Плевнелиев пред представителите на КРИБ.

Миналата седмица стана ясно, че дори се обмисля отново въвеждането на една цена на водата за цялата страна. В момента тарифите за всяко ВиК се определят на базата на бизнес план от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Този орган обаче също ще бъде преструктуриран, предвижда решение на Министерски съвет от края на 2009 г.

Плевнелие отново заяви готовността на правителството да се изготви национална стратегия за управление на водния сектор, каквато страната ни няма. Такъв проектодкумент бе изготвен през 2004 г в края на мандата на правителството на НДСВ, но така и не успя да влезе за обсъждане в парламента. Сега на практика се преработва този документ, но все още няма ясна позиция как точно трябва да изглежда окрупненият воден сектор, тъй като различните ведомства имат различни мнения, които трябва да се напаснат.

Регионалният министър бе заявил, че тази стратегия ще е готова до края на март, но според експерти от екоминистерството това е трудно постижим срок.

Оценките за необходимите инвестиции във ВиК-сектора варират между 6 и 9 млрд. евро, като над 1 млрд. евро от тях ще дойдат от европейските фондове в периода до 2013 г., останалите трябва да на правят водните оператори или бъдещите им концесионери.

Във вторник Плевнелиев обяви, че вложенията в сектора биха били между 3.5 и 5 млрд. евро в следващите осем години.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?