Националната агенция по приходите трябва да увеличи събираемостта с 15%

Националната агенция по приходите трябва да увеличи събираемостта са 15% или 600 млн.лв., заяви по време на семинар в Банкя главния данъчен директор Николай Попов.

Сред останалите очаквани ефекти са намаляването на данъците, увеличение на социалните плащания, усъвършенстване на обслужването чрез подаване на декларации и плащане на данъци чрез Интернет.

Предвижда се да се намали ръчната обработка на информацията и да се елиминират възможностите за злоупотреби, както от страна на гражданите и фирмите, така и от страна на недобросъвестни данъчни служители.

Очаква се да се намалят разходите на данъчната администрация, а разходите за издръжка на приходната администрация да намалеят с над 20 процента.

До 2007 г. България трябва да е постигнала пълна хармонизация с основните принципи в данъчното законодателство на Европейския съюз и организацията на работата с водещите европейски практики. Това се налага, тъй като от 2007 г. България трябва да влезе в информационния обмен на страните от ЕС.

Това означава, че данък, платен при вноса на българска граница, ще бъде ползван като данъчен кредит във всяка друга европейска държава.

Споделяне

Още от Бизнес