Националната банка на Украйна прекрати търговията с чуждестранна валута

Националната банка на Украйна прекрати търговията с чуждестранна валута

Националната банка на Украйна (НБУ) забранява от днес до 27 февруари включително банките да купуват за свои клиенти валута на междубанковия валутен пазар, включително и по заявки, подадени преди въвеждането на това ограничение, съобщиха осведомителните агенции в сряда.

Според документа банките ще могат да купуват валута само за себе си, само на своя валутна позиция и на стойност до 0,5 процента от своя регулаторен капитал. Освен това те ще могат да купуват на четвъртия ден след подаване на съответна заявка и зачисляване на гривни на специална сметка.

Продажбата на валути на междубанковия пазар не се ограничава, не се отменя и задължителната продажба от износителите на 75 процента от валутните им приходи.

Украинският премиер Арсений Яценюк разкритикува централната банка за въвеждането на забрана върху валутната търговия до края на седмицата, посочвайки, че решението е взето без консултации с правителството и ще нанесе щети на икономиката, съобщи Ройтерс.

Яценюк заяви, че той и финансовият министър на страната Наталия Яреско ще настояват за спешна среща с президента Петро Порошенко и ще го помолят да покани за обяснения централната банкерка Валерия Гонтарева.

Тази сутрин разбрах от интернет, че централната банка самостоятелно и без консултации е решила да затвори междубанковия пазар, което не помага за стабилността на националната валута, посочи Яценюк на заседание на кабинета, предавано по телевизията. По думите му ситуацията има отрицателен ефект върху украинската икономика, балансирането на финансовата система и валутния курс.

Междувременно банката обнови на сайта си съобщението за решението си, като прибави обяснение, посочвайки, че то е взето, за да се запази стабилността на валутния пазар и да се ограничи неоснователното търсене на чуждестранна валута от клиентите на банките, което води до липса на баланс в междубанковия валутен пазар.

Украинската валута понижи курса си с 11,1 процента вчера и изгуби над половината от стойността си тази година, след като за цялата 2014 година също поевтиня наполовина.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?