Националната художествена галерия върна царския си блясък

Бойко Борисов и Вежди Рашидов, Сн. БГНЕС

"Ако ние днес не давахме плодове, тогава нямаше да ни брулят. Безплодните дървета никой не ги брули". С тези думи министърът на културата Вежди Рашидов отговори на критиките за несполучливия ремонт на Национална художествена галерия.

 

Възвърнал “царския си блясък” с 3.6 млн. лв., някогашният дворец беше тържествено открит от премиера Бойко Борисов, асистиран от вицепремиера Симеон Дянков, министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и културния министър Вежди Рашидов. Ведомствата на Павлова и Дянков осигуриха парите за ремонта от оперативна програма "Регионално развитие".

 

Първата изложба в реновираната сграда беше на Владимир Димитров-Майстора, посветена на 130-годишнината от рождението на големия български художник. В същото време Министерството на регионалното развитие спря проекта за недовършената галерия на Майстора в Кюстендил. През юни световноизвестният цигулар Минчо Минчев и художникът Светлин Русев се опитаха да привлекат светлините на прожекторите за решаването на този 20-годишен въпрос.

 

За това пък сега Вежди Рашидов не пропусна да спомене, че Царският дворец не е бил ремонтиран основно, откакто е построена сградата. Културният министър припомни, че царският паркет преди това е бил в окаяно състояние - "на дупки и на места дори запълнен с талашит" и подчерта, че в момента той е изцяло подновен.

 

"Както винаги правят комунистите и социалистите, като са дошли на власт, видели са тая красота и са казали: "Преди нас не може нищо да има", боядисали са я с блажна боя, а сега ние я възстановяваме, защото цялата история е важна", каза министърът на финансите Симеон Дянков. Той допълни, че неговото министерство е отпуснало допълнителни средства за реставрирането и възстановяването на златните орнаменти в основната зала на двореца.

 

С европарите е направен основен ремонт на покрива, на настилките, на отводнителната система. Изградена е съвременна система за противопожарна безопасност, подобрена е енергийната ефективност, монтирана е нова климатична инсталация, както и охранителна система. Ремонт е направен и на подпокривното пространство, което ще бъде използвано за изложби и за хранилище. Хора в неравностойно положение също вече ще могат да посещават галерията.

 

Проектът е изпълнен от фирма ЕКСА с главен проектант архитект Константин Пеев.

 

На 21 юни пък беше подписан договор за безвъзмездна финансова помощ от 27 млн. лв. от програма “Регионално развитие” за създаването на Националния музеен комплекс, наречен от министър Рашидов "Българският Лувър".

 

"60 години в шкафчетата на министерство на културата е прашасвал проект за т.нар. национален музей. 60 години е прашасвал и никой не е имал волята да го осъществи. 60 години сме го дискутирали - дали да се отдаде на банка сградата, дали да стане турски хотел... Най-накрая това ще се превърне в Национален музей", каза Рашидов за бъдещия “Български Лувър”.

 

Министър-председателят Бойко Борисов говори последен. Той покани всички, които могат, да посетят изложбата, за да се насладят на картините на Майстора, защото "по тях наистина можеш да се захласнеш".

Споделяне

Още от