Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Националната мрежа за децата пита спасяване или спестяване целят промените във Фонда за лечение

0 коментара
Националната мрежа за децата пита спасяване или спестяване целят промените във Фонда за лечение

Национална мрежа за децата се присъедини в петък към изразените от редица родители, родителски и граждански организации притеснения относно подготвените промени в правилника на Фонда за лечение на деца.

“Изразяваме и нашето безпокойство за протоворечието в целите, които стоят зад промените, и настояваме Министерство на здравеопазването ясно да изрази позиция дали целта е „гарантиране на достъпа на българските деца до навременна диагностика и лечение в страната и чужбина“, както е посочено в мотивите към предложенията, или основната цел е спестяване на средства от лечение в чужбина чрез стесняване на външната експертиза и възможностите за забавяния, които ще рефлектират най-вече върху децата и техните семейства“, се казва в становището на организацията.

Оттам считат, че предложените промени не доказват, че ще направят достъпа до лечение на децата по-ефективен и бърз, както и липсват анализи за ефикасността на предложените мерки.

“Прави впечатление, че проектът на Правилник предвижда нови заинтересовани страни, които биха могли да повлияят върху вземането на решения за лечение на деца – лекарски консилиуми, клинични комисии и др. От друга страна, проекто-текстът не включва срокове за произнасяне на комисиите и консилиумите и не определя нормативното основание, възоснова на което те да работят за нуждите на фонда. Включването на повече звена в дейността на фонда може да доведе до колективна отговорност и по този начин до неяснота кой  взема решенията, а това – до забавяне на лечението“, посочва организацията.

“Вменява се като задължение на родителите да представят нови медицински документи за състоянието на децата си, което може да затрудни и забави допълнително достъпа до лечение“, се казва още в становището.

“Проектотекстът предвижда при необходимост осигуряването на финансови средства за транспорт и престой в размери до определените в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина.

Лечението извън граница, като специфична дейност, няма как да бъде приравнявано към служебни и професионални ангажименти, затова следва проектът да уточни какъв е регламентът и финансирането на пътуването на деца за лечение и техните придружители“, допълва организацията.

“Изменението на чл. 4 ограничава финансирането на експериментални методи на лечение до единствено такива, които се финансират от здравноосигурителните или здравнозастрахователните институции в съответната държава, където се прилага методът. С това ограничение ще се достигне до ситуации, в които се спира достъпът до единственото възможно лечение за детето“, посочват от Националната мрежа за децата.

“Не смятаме също, че е необходимо да се поставят изисквания директорът на ЦФЛД да бъде “магистър по медицина с призната медицинска специалност“, тъй като неговите задължения са предимно от управленски и административен характер, допълва организацията.

В мотивите към създаването на проект на нов Правилник е записано следното: „Измененията предвиждат външната експертиза да се извършва от националните консултанти, председателите на научни дружества по съответната специалност или определени от тях специалисти“. В мотивите обаче не е пояснено кое налага това изменение, както и защо се поставя ограничение за медицинските специалисти, които вече работят с ЦФЛД. Не е ясно и как ще бъдат предотвратени конфликтите на интереси и запазването на обективността при становищата на националните консултанти. Най-важният въпрос в случая е, че голяма част от националните консултанти не са педиатри и не работят с деца и това поставя под въпрос експертизата им.

“В заключение, считаме, че новият проект на Правилник не осигурява достатъчно ясни и прозрачни механизми за съкращаване на срока за вземане на решения за лечение на деца, както и не предлага повече ефективност и ефикасност при разходване на средствата за тези цели. Присъединяваме се към исканията за оттегляне на проекта в настоящия му вид и създаване на нова работна група с участие на родители и различни заинтересовани страни, които да гарантират ефективно гражданско участие в процеса на разработване на промените и да защитават най-добрия интерес на децата, а не интересите на институциите. Национална мрежа за децата потвърждава своята готовност да партнира добронамерено и отдадено за намирането на трайни решения в най-добрия интерес на децата и техните родители“, допълва организацията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.