Националната пациентска организация изключи свой член за уронване на авторитета й

Националната пациентска организация изключи свой член за уронване на авторитета й

Националната пациентска организация изключи един от своите членове – сдружението “Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ след изнесената от него информация за неетични практики в ин витро клиники. Според Националната пациентска организация публичното огласената информация от сдружението е недоказана.


От сдружението “Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ изнесоха в средата на юли данни , че клиники извършват ин витро процедури на пациентки с хронични заболявания, знаейки че диагнозата им е несъвместима със зачеването и не издават нужните документи , което в последствие пречи при продължаване на опитите извън страната.

Освен това организацията изнесе и бял и черен списък на лекари и клиники, базиран на нейно проучване.

От НПО обаче твърдят, че е огласена недоказана информация и до момента никой в организацията не е виждал и не се е запознал с проучването - неговия обхват, въпросите, периодът в който е извършено и резултатите.

Казусът беше разгледан от Етичната комисия към НПО.

На базата на становището на Етичната комисия Управителният съвет на НПО е взел решение за изключването на сдружението “Диабет, предиабет и метаболитен синдром“.

Това е станало “след обстойно разглеждане на становището на Етичната комисия, след анализиране на всички факти, взимане под внимание на представените материали и отчитайки публичното огласяване на недоказана информация, която създава възможност за превратно представяне на действителната фактическа обстановка“.

Етичната комисия е установила нарушение на Етичния кодекс на НПО в частта “Отношенията между членовете на Националната пациентска организация се основават на принципите на взаимно доверие, уважение, толерантност, етичност, лоялност, сътрудничество и взаимопомощ [...] Член на Националната пациентска организация или на неин ръководен орган няма право под каквато и да е форма да използва положението си в организацията за получаване на собствени облаги или облаги за ръководената от него организация, както и да извършва действия, водещи до уронване на авторитета на организацията или на неин член“.

Констатирани са нарушения и на чл. 26, т. 5, на Устава на НПО, съгласно който “всеки член е длъжен да работи за доброто име на сдружението и да не използва членството си за постигане на цели, противоречащи на неговия устав“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?