Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Националната спортна база отдавала под наем неизгодно и в нарушение свои активи

2 коментара
Националната спортна база отдавала под наем неизгодно и в нарушение свои активи

Държавното дружество "Национална спортна база" (НСБ) често не е спазвали процедурите за обществени поръчки, неизгодно и в нарушение е отдавала под наем свои активи на други фирми и през миналата година драстично е свило приходите си за сметка на разходите си, заради което и приключва годината на загуба с 29 на сто повече спрямо 2013 г. Това сочат данни от проверка на Сметката палата на дейността през тези две години на дружеството, чийто собственик е Министерството на младежта и спорта.

През повечето време от периода министър на спорта беше кадърът на ДПС Мариана Георгиева, назначена през септември 2014 г., преди нея служебен министър беше плувецът Петър Стойчев, а в началото на 2013 г. преди да подаде оставка правителството на Бойко Борисов на проста бе Свилен Нейков.

Извършеният от Сметната палата одит сочи, че размерът на вземанията и размерът на задълженията на спортната база нарастват през 2014 г. спрямо предходната година. Въпреки влошеното си финансово състояние дружеството е в ликвидно състояние, но сериозен проблем пред него е това, че работи без утвърдена стратегия за развитие и без одобрени бизнес планове.

Испектиращите констатират, че за две години в дружеството са извършени прекалено много промени в управителните органи, а някои от тях са на правени в несъответствие със структурата на щатното разписание. Има пропуски и в системата за финансово управление и контрол на дружеството, през повечето време от одитирания период базата не е имала финансов контрольор.

От проверените 45 договора за отдаване под наем на дълготрайни материални активи, 8 са сключени, без да е спазен редът за отдаване под наем. Установен е подписан договор за даване под наем на активи на базата на по-ниската от определената от лицензиран оценител начална наемна цена. Друг контракт пък е сключен без одобрението на едноличния собственик на НСБ.

Не е извършван ежегоден анализ на възможностите за отдаване под наем на активи на „НСБ“ ЕАД и предварителен контрол по процедурите за отдаване под наем, с което е създаден риск за незаконосъобразни действия във връзка с провеждане на процедури за отдаване под наем на активи на дружеството през одитирания период. Не са предприети действия за начисляване на неустойки (лихви), съгласно клаузи в договорите за наем във връзка с установени забавяния при плащането на наемни цени от наемателите, констатира още докладът на Сметната палата.

Проверката сочи, че част от договорите за доставки, услуги и строително - монтажни работи за нуждите на спортната база, са сключвани незаконосъобразно, тъй като е трябвало за тях да се обяви процедура по Закона за обществените поръчки.

За отстраняване на нередностите в дружеството Сметната палата препоръчва да се приеме стратегия за развитието му и бизнес програма със срокове за изпълнение, обвързани с времето на управление на сегашното ръководство на дружеството. Сред останалите съвети на одитната институция е да се разработи и спазва предварителен и текущ контрол на процедурите за отдаване под наем на активи на НСБ, който да гарантира законосъобразност при сключването на договори за отдаване под наем на активи и тяхното изпълнение, с конкретно определени дейности, отговорни звена/лица, взаимоотношения, срокове и документи, удостоверяващи извършения вид контрол. Друго изискване е да се въведе своевременно проследяване на изпълнението по договорите и текущо начисляване на неустойки (лихви) при забава на плащанията по наемите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. И какво от това
    #2

    Крадат бе! Намериха си друг голям брат и система, която да им го позволява!

  2. tim
    #1

    Крадат бе!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.