Националният консултант по онкология се оттегли заради безхаберието към болните

Националният консултант по онкология и химиотерапия Галина Куртева подаде оставка в знак на протест срещу безхаберието към болните.

Мотивите за оттеглянето си Куртева обяснява с всекидневния си "сблъсък с неразбирането на онкологията като държавен приоритет, липсата на активни действия, както и нежеланието на многобройните държавни структури за разбиране на проблема". Куртева пише още, че въпреки многобройните срещи, преговори и обсъждания с отговорните институции, все още не са предприети активни действия в борбата с раковите заболявания.

"За съжаление, настъпва момент, в който дори и младежкият порив угасва, възпрян от липсата на диалог и разбиране на проблема", обяснява още Куртева.

Консултантът в оставка припомня, че онколозите в страната към момента са не повече от 50, а лекуват 75 хиляди болни, а 270 хиляди пациенти се наблюдават.

"За мен като лекар и човешко същество е още по-мъчително да ставам свидетел на ежедневното пренебрежение на държавата към собствените ѝ поданици в моментите, когато те най-много имат нужда от закрила", пише Куртева.

Неотдавна от здравната каса съобщиха, че бюджетът за лекарства за онкоболните страда от 52.7 млн. лв. дефицит.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?