Националният консултант по онкология се оттегли заради безхаберието към болните

Националният консултант по онкология и химиотерапия Галина Куртева подаде оставка в знак на протест срещу безхаберието към болните.

Мотивите за оттеглянето си Куртева обяснява с всекидневния си "сблъсък с неразбирането на онкологията като държавен приоритет, липсата на активни действия, както и нежеланието на многобройните държавни структури за разбиране на проблема". Куртева пише още, че въпреки многобройните срещи, преговори и обсъждания с отговорните институции, все още не са предприети активни действия в борбата с раковите заболявания.

"За съжаление, настъпва момент, в който дори и младежкият порив угасва, възпрян от липсата на диалог и разбиране на проблема", обяснява още Куртева.

Консултантът в оставка припомня, че онколозите в страната към момента са не повече от 50, а лекуват 75 хиляди болни, а 270 хиляди пациенти се наблюдават.

"За мен като лекар и човешко същество е още по-мъчително да ставам свидетел на ежедневното пренебрежение на държавата към собствените ѝ поданици в моментите, когато те най-много имат нужда от закрила", пише Куртева.

Неотдавна от здравната каса съобщиха, че бюджетът за лекарства за онкоболните страда от 52.7 млн. лв. дефицит.

Споделяне

Още от България