Националният празник на Франция ще премине под знака на Европа на отбраната

Еманюел Макрон

Тази година традиционният френски парад за (националния празник - бел. ред.) 14 юли ще премине под знака на европейското военно сътрудничество - една от любимите теми на президента Еманюел Макрон, който ще ръководи празненствата в присъствието на няколко европейски лидери, включително Ангела Меркел и Тереза Мей, съобщава Франс прес.

Пред лицето на Брекзит и отслабването на трансатлантическите връзки през ерата Тръмп, Макрон превърна Европа на отбраната в една от предпочитаните си теми, смятайки за жизненоважно за Стария континент да засили стратегическата си автономия, в допълнение към НАТО.

"От края на Втората световна война Европа никога не е била толкова необходима. Изграждането на една Европа на отбраната, свързана с Атлантическия алианс, чиято 70-годишнина отбелязваме, е приоритет за Франция" и "представлява водещата идея на този парад", подчертава френският държавен глава в съобщението за медиите, посветено на 14 юли.

Германската канцлерка Ангела Меркел, британската премиерка Тереза Мей и няколко други европейски държавни и правителствени ръководители ще присъстват на военния парад, в който ще участват армиите на техните страни, партньори на френската армия.

Деветте държави, участващи заедно с Франция в Европейската инициатива за намеса (ЕИН), създадена преди година под импулса на президента Макрон, целейки да развие "обща стратегическа култура", ще бъдат представени на парада: Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Естония, Испания, Португалия, Финландия и Холандия.

Въздушната част от парада ще включва германски военнотранспортен самолет А400М и испански С-130. Сред хеликоптерите, които ще закрият парада, са и два британски "Чинук". Великобритания, която в момента предоставя на френската армия в Сахел три от тези ценни транспортни хеликоптери, удължи своето участие до юни 2020 г., за голямо удовлетворение на Париж, който изпитва остър недостиг на подобен тип техника.

Споделяне

Още от Европа