Националният празник на Франция ще премине под знака на Европа на отбраната

Еманюел Макрон

Тази година традиционният френски парад за (националния празник - бел. ред.) 14 юли ще премине под знака на европейското военно сътрудничество - една от любимите теми на президента Еманюел Макрон, който ще ръководи празненствата в присъствието на няколко европейски лидери, включително Ангела Меркел и Тереза Мей, съобщава Франс прес.

Пред лицето на Брекзит и отслабването на трансатлантическите връзки през ерата Тръмп, Макрон превърна Европа на отбраната в една от предпочитаните си теми, смятайки за жизненоважно за Стария континент да засили стратегическата си автономия, в допълнение към НАТО.

"От края на Втората световна война Европа никога не е била толкова необходима. Изграждането на една Европа на отбраната, свързана с Атлантическия алианс, чиято 70-годишнина отбелязваме, е приоритет за Франция" и "представлява водещата идея на този парад", подчертава френският държавен глава в съобщението за медиите, посветено на 14 юли.

Германската канцлерка Ангела Меркел, британската премиерка Тереза Мей и няколко други европейски държавни и правителствени ръководители ще присъстват на военния парад, в който ще участват армиите на техните страни, партньори на френската армия.

Деветте държави, участващи заедно с Франция в Европейската инициатива за намеса (ЕИН), създадена преди година под импулса на президента Макрон, целейки да развие "обща стратегическа култура", ще бъдат представени на парада: Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Естония, Испания, Португалия, Финландия и Холандия.

Въздушната част от парада ще включва германски военнотранспортен самолет А400М и испански С-130. Сред хеликоптерите, които ще закрият парада, са и два британски "Чинук". Великобритания, която в момента предоставя на френската армия в Сахел три от тези ценни транспортни хеликоптери, удължи своето участие до юни 2020 г., за голямо удовлетворение на Париж, който изпитва остър недостиг на подобен тип техника.

Още от Европа