Националният съвет на БСП е свикан за следващата събота

Националният съвет на БСП е свикан за следващата събота

Изпълнителното бюро на БСП свиква присъствено заседание на Националния съвет на БСП на 17 април, събота. Тогава ще бъде обсъден катастрофалният изборен резултат на партията, класирала се трета на парламентарния вот миналата неделя. Ще се обсъжда също актуалната политическа обстановка в страната и предстоящи решения в Народното събрание.

Това е първо присъствено заседание на Националния съвет от месеци насам, тъй като заради противоепидемичните мерки пленумът взимаше решенията си на подпис.

За пръв път от 20 години БСП е не втора, а трета сила и е загубила почти половината от избирателите, подкрепили я на предходните избори през 2017 г.. Тогава за социалистите гласуваха 955 490 души, а сега - 480 124. БСП се срива дори под резултата си след катастрофата с кабинета "Орешарски" през 2014 г., когато е получила 505 527 гласа.

Изпълнителното бюро на партията подаде оставка в понеделник. Двама от членовете му – Крум Зарков и Янаки Стоилов – са поискали оставката и на лидера Корнелия Нинова, както съобщи впоследствие Михаил Миков, бивш председател на БСП и вътрешнопартиен противник на Нинова.

Досега тя е подала оставка веднъж и я оттегли, а сега малцина се надяват, че ще го направи, което предвещава поредни вътрешни сблъсъци.

През септември миналата година Нинова спечели убедително първите преки избори за лидер на БСП.

Тази събота, 10 април, ще се проведе среща на ръководството с представители на местните структури, за да бъдат обсъдени резултатите от вота и възможностите за стабилизиране на партията.

Именно поканата за тази среща стана повод от БСП-Пловдив отново да поискат оставката на Нинова, която беше водач на листата в града. Те отказват да присъстват на срещата.

Значителна част от пловдивските социалисти са лоялни на бившия си председател Георги Гергов, който никога не е прекъсвал топлите си отношения с управляващите. Решението Нинова да оглави една от листите на БСП в Пловдив бе посрещнато с бойкот от страна на местни членове, които отказаха да са кандидат-депутати. В началото на януари всички те се обявиха в защита на Георги Гергов преди да бъде изгонен от партията

Сега обвиняват Нинова в "пълно пренебрежение към легитимното пловдивско ръководство".

"Нещо повече – организирахте интригантска кампания, за да злепоставите пловдивския актив, който е гръбнакът на всички избори: С медийни лъжи се опитахте да извършите пълзящ преврат в Пловдивската партийна организация; Наложихте решение за отнемане на партийната собственост на БСП – Пловдив; Подменихте изцяло листата; Назначихте паралелен предизборен щаб в Пловдив", пише още в писмото на социалистите в Пловдив.

Те разказват как в средата на предизборната кампания Нинова впрегнала "и официалния пресцентър на БСП, който разпространи дописка-компромат срещу БСП - Пловдив с изрично указание да бъде публикувана в медиите", като публикуваха и скрийншот.

"Журналистите споделят, че подобни пасквили се пращат редовно и срещу президента Румен Радев. Това е колкото недостойно и подло, толкова и уронващо авторитета на цялата Партия, поради което и изходът е само един – Вашата незабавна оставка", пише още БСП-Пловдив.

Споделяне

Още от България