Национално движение "Хан Кубрат" обвини Божидар Димитров в плагиатство

Национално движение "Хан Кубрат" обвини Божидар Димитров в плагиатство

Национално движение "Хан Кубрат" вече съществува и проф. Божидар Димитров няма как да си присвои името, за да регистрира негово. Това заяви председателят на движението "Хан Кубрат" Веселин Костов.

Той прави коментара по повод изявленията на Божидар Димитров, че регистрира свое движение със същото име.

Национално движение "Хан Кубрат" официално е регистрирано като неправителствена организация от година, а от няколко години организира родолюбиви събори и подкрепя различни каузи с цел да бъдат съхранени българските традиции и фолклор, каза Костов.

Според него Божидар Димитров няма право да обявява пред медиите име на бъдещата си организация, без да е проверил дали е възможно да го използва.

Председателят на движение "Хан Кубрат" се надява адвокатите на проф. Димитров да проверят ситуацията и да променят името на неговото движение. В противен случай заплашват да търсят правата си в съда.

"Смятаме, че е недопустимо българин да си позволи да нарече Апостола на свободата - Васил Левски "дребен разбойник" в национален ефир, а след това да говори за родолюбие и да опитва да се провъзгласява за президент в бъдеща президентска република", коментира още Веселин Костов.

Малка подробност е, че движението на Божидар Димитров се нарича "Кан Кубрат", а не "Хан Кубрат".

Според Костов това е подвеждащо, защото хан и кан означават едно и също, а е различен само преводът. Години наред се беше наложила титлата "хан", едва в последните години започнаха да казват "кан", така че за нас "Хан Кубрат" и "Кан Кубрат" е е дно и също име, каза Костов.

Споделяне

Още от България