Националното представителство на студентските съвети подкрепя протеста, но не и окупацията

Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети, което заседава до късно снощи в Шумен, се обяви принципно против окупацията на университети, съобщи бТВ в неделя.

Решението потвърждава позицията на ръководството на организацията отпреди седмица - подкрепа на всяка форма на граждански протест, но тя извън стените на ВУЗ-овете.

В общото събрание участваха представители на 26 студентски съвета, сред които и представители на Софийския университет. Решението на общото събрание е препоръка. Студентските съвети са автономни и всеки ще реши каква позиция да отстоява.

"Категорично подкрепяме всяка форма на граждански протест, но тук е въпросът дали най-удачното място е Аудиторията, университетът и възпрепятстването на учебния процес", заяви Ангел Георгиев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

"Разбира се, те имат право да стачкуват, да изразяват позиция, но други колеги пък имат право на равен достъп до висше образование", добави още Георгиев. По думите му организацията на студентските съвети цели да обедини студентската общност, не да търси разединение или конфронтация.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?