Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Научни титли и длъжности ще се отнемат при доказано плагиатство

Университети остават без акредитация при системно опорочени конкурси за академично израстване

1 коментар
Научни титли и длъжности ще се отнемат при доказано плагиатство

Кандидатите за научни титли и длъжности вече ще бъдат проверявани от научното жури в конкурса за плагиатство и при установяване на кражба от чужди трудове, няма да се допуска израстването им. Предвидена е и процедура вече домогнали се до титли и длъжности с плагиатствани трудове, да бъдат освобождавани от постовете, а званията им - отнемани. Това предвиждат промени в Закона за развитието на академичния състав, представени от служебния министър на образованието Николай Денков в понеделник.

Промените целят въвеждането на минимални национални изисквания към кандидатите за придобиване на научна степен и заемане на академична длъжност, за да бъде преустановено безконтролното роене на доктори и професори след приемането на закона през 2010 година в първия мандат на ГЕРБ при министър Сергей Игнатов.

По новите правила се въвежда стройна система от критерии, на които трябва да отговарят кандидатите за определена степен или длъжност. При неспазване на процедурите е предвидена възможност за контрол от страна на МОН и дори отнемане акредитацията на университети, където академичното израстване масово става в нарушение на правилата.

За въвеждането на национални минимални изисквания към кандидатите за научна кариера се говори отдавна, като в миналия парламент бяха внесени няколко законопроекта по темата, но след месеци залежаване, те така и не бяха разгледани.

Сега предлаганите от екипа на Денков промени отразяват до голяма степен тези идеи, като са направени и някои подобрения.

Уволнение и отнемане на титли при плагиатство

С промени в закона за първи път се разписват подробно действия срещу академичното израстване чрез плагиатство. За необходимостта от законодателни промени в тази посока се заговори след поредица публикации в Mediapool, посветени на мащабите на проблема и правния вакуум, който не позволява кражбата на научни трудове да бъде преследвана и наказвана.

"Неслучайно президенти на западни държави, министри, се наложи да подадат оставки, след като се оказа, че преди години - в техни академични трудове, дисертации, беше установено плагиатство. В България също трябва да има такава процедура, като за първи път тя е разписана в този законопроект, който предлагаме", коментира Денков.

Процедурата предвижда журито да прави проверка за плагиатство в рамките на конкурса, като това вече е лесно установимо със специализиран софтуер. Също така проверка ще може да се прави и по сигнал, както в рамките на процедурата, така и за хора, които вече са придобили научна степен или заели длъжност дори преди 15-20 и повече години. Предвидена е възможност при оспорване на констатациите на журито с казуса да се заеме комисия в МОН, която да излезе със становище.

"Ако двете становища съвпадат, естествено факултетният съвет е длъжен да се съобрази с тях и да вземе решение, че това е плагиатство. Ако двете становища са различни, тогава остава на факултетния съвет да вземе решение и да изпрати на ректора на висшето училище или на директора на научния институт решението на съвета", обясни Денков.

При всички положения крайното решение може да бъде обжалвано пред административен съд, но в съда вече ще се взимат становищата както на комисията в МОН, така и на органите на университета.

При установено плагиатство университетът ще е длъжен да вземе мерки, включително да уволни плагиата и да му отнеме научната степен.

Цялата процедура за установяване на плагиатство ще трае около три месеца.

Национални минимални изисквания за научно израстване

С предлаганите в закона промени се предлага да бъдат въведени минимални национални изисквания към кандидатите за придобиване на научна степен и заемане на академична длъжност. Минималните изискваният ще бъдат различни за отделните видове научни степени и академични длъжности по научни области и професионални направления и ще са съобразени с тяхната специфика.

Кандидат за научна степен или академична длъжност, който не покрива необходимите изисквания, няма да бъде допускан до оценяване.

Изискванията ще представляват съвкупност от обобщени показатели в съответната научна област, които ще носят на кандидатите определен брой точки. Показателите са два вида – наукометрични, които отразяват научните постижения или постижения в художествено-творческата или спортната дейност; и такива, които отразяват постижения в преподавателската дейност.

Сред наукометричните показатели могат да бъдат включени брой авторски монографии, брой статии в реферирани или индексирани списания, брой цитати в такива издания, брой подадени заявки за национални или международни патенти.

В областите на художественото творчество и спорта се взимат предвид брой авторски изложби, филми, спортни постижения и други.

Академични показатели могат да бъдат брой въведени нови лекционни курсове, брой защитени под ръководството на съответния учен дисертации, брой издадени учебници, включително в чужбина, и т. н.

Конкретните изисквания ще бъдат определени след широка дискусия в научните и академичните среди.

В закона се залага изискване за нова научна продукция за заемането на длъжност. Така например ако човек е станал доцент с определени трудове и публикации, за да стане професор, трябва да представи достатъчно нова продукция, а не да кандидатства отново със старата.

При системни нарушения на процедурите ще се отнема акредитацията на университета

Минималният брой точки, необходим за допускане до оценка на кандидатурата за съответната научна степен или академична длъжност в дадено професионално направление, ще бъде определен в правилника за прилагане на закона.

Министърът на образованието и науката ще осъществява административен контрол върху прилагането на минималните национални изисквания. Това няма да нарушава принципа за автономия на висшите училища, тъй като окончателните решения за присъждане на научна степен или назначаване на академична длъжност ще се взимат от факултетните съвети, както досега.

Ако обаче се установи, че висше училище или научна организация системно нарушава тези процедури, министърът на образованието и науката ще има правото да предложи отнемане на институционалната акредитация на съответния университет или на акредитацията на докторските програми на съответната научна организация.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Авакум Захов
    #1

    Географите в Софийския колко доценти произведоха, брой нямат. Даже един измежду тях написа в статия, че за да се хабилитира човек със съмнителни качества е достатъчно да има 7 съмишленици във факултета. А катедрите са почти колкото доцентите - не можаха да разделят и без друго малкото студенти там.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.