Научните среди скочиха срещу промяна в степените и званията

Научните среди скочиха срещу промяна в степените и званията

Подготвян в образователното министерство нов вариант на Закон за научните степени и звания разбуни духовете в научните среди през последните дни. По време на консултациите с представители на университетската общност е станало ясно, че проектът предвижда сегашните доценти да станат професори към съответния ВУЗ, в който работят. По този начин вече ще има национални и местни професори. Национални професори ще станат автоматично всички, които в момента притежават тази научна степен. Те ще бъдат и единствените, които ще са с постоянни трудови договори. Доцентите, които също ще са професори, но само към съответния ВУЗ, асистентите и научните сътрудници ще бъдат на временни договори според готвените промени. Това предизвика бурни реакции, най-вече сред младите учени.

Пред Mediapool Христо Лафчиев от Движението на младите учени "Когито" заяви, че готвените промени не слагат ред в науката и не решават натрупаните проблеми, а само ще ги задълбочат. "Сега излиза, че постоянни договори ще имат само хората на възраст над 55 години, което не е лошо, но по никакъв начин не стимулира по-младите им колеги, които едновременно създават семейство и градят кариера", коментира той.

Съществува и друг проблем, свързан с интригите в българските научни среди, които при новия ред ще имат още по-голяма почва за виреене, коментира се сред преподаватели в университетите.

Източници на Mediapool твърдят, че представители на ВУЗ-овете, участвали в консултациите по законопроекта, не са се противопоставили решително на подготвяните промени на място, а след това са се обявили против идеите пред колегите си в университетите.

Междувременно от БАН реагираха остро и обявиха, че академиците също подготвят вариант на Закон за научните степени и звания. "Законът за научните степени и научните звания би трябвало да се внася за приемане от Народното събрание само след сериозно обсъждане в академичната научна общност. За тази цел очакваме да получим актуален документ за обсъждане от МОН", се казва в позиция на Общото събрание на академията.

"Българската академия на науките има разработен проект на такъв закон, в който се отчитат и запазват досега поддържаните високи критерии за оценка на научните постижения. Този проект ще бъде представен в най-скоро време на МОН", се казва още в позицията.

От година насам няма обществено обсъждане по различни варианти на Законопроекта за научните степени и звания, което да завършвало без скандал сред научната общност. В Народното събрание отлежават близо 36 законопроекта по тази тема.

Скандал сред професори и академици се заформи и през април, когато председателят на Висшата атестационна комисия академик Петър Кендеров представи концепцията си, предвиждаща пълно отделяне на научното звание от научната длъжност и ред други мерки за "реформи" на системата за "произвеждането на учени". Още тогава мненията се поляризираха.

Междувременно стана ясно, че на заседанието си в четвъртък кабинетът ще одобри Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2009 – 2019 г. Според младите учени стратегията е плод на "свръх амбициите" на образователния министър Даниел Вълчев, но не е редно броени месеци преди изтичането на мандата на правителството да се приемат насоки за развитието на науката.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?