Научните среди скочиха срещу промяна в степените и званията

Научните среди скочиха срещу промяна в степените и званията

Подготвян в образователното министерство нов вариант на Закон за научните степени и звания разбуни духовете в научните среди през последните дни. По време на консултациите с представители на университетската общност е станало ясно, че проектът предвижда сегашните доценти да станат професори към съответния ВУЗ, в който работят. По този начин вече ще има национални и местни професори. Национални професори ще станат автоматично всички, които в момента притежават тази научна степен. Те ще бъдат и единствените, които ще са с постоянни трудови договори. Доцентите, които също ще са професори, но само към съответния ВУЗ, асистентите и научните сътрудници ще бъдат на временни договори според готвените промени. Това предизвика бурни реакции, най-вече сред младите учени.

Пред Mediapool Христо Лафчиев от Движението на младите учени "Когито" заяви, че готвените промени не слагат ред в науката и не решават натрупаните проблеми, а само ще ги задълбочат. "Сега излиза, че постоянни договори ще имат само хората на възраст над 55 години, което не е лошо, но по никакъв начин не стимулира по-младите им колеги, които едновременно създават семейство и градят кариера", коментира той.

Съществува и друг проблем, свързан с интригите в българските научни среди, които при новия ред ще имат още по-голяма почва за виреене, коментира се сред преподаватели в университетите.

Източници на Mediapool твърдят, че представители на ВУЗ-овете, участвали в консултациите по законопроекта, не са се противопоставили решително на подготвяните промени на място, а след това са се обявили против идеите пред колегите си в университетите.

Междувременно от БАН реагираха остро и обявиха, че академиците също подготвят вариант на Закон за научните степени и звания. "Законът за научните степени и научните звания би трябвало да се внася за приемане от Народното събрание само след сериозно обсъждане в академичната научна общност. За тази цел очакваме да получим актуален документ за обсъждане от МОН", се казва в позиция на Общото събрание на академията.

"Българската академия на науките има разработен проект на такъв закон, в който се отчитат и запазват досега поддържаните високи критерии за оценка на научните постижения. Този проект ще бъде представен в най-скоро време на МОН", се казва още в позицията.

От година насам няма обществено обсъждане по различни варианти на Законопроекта за научните степени и звания, което да завършвало без скандал сред научната общност. В Народното събрание отлежават близо 36 законопроекта по тази тема.

Скандал сред професори и академици се заформи и през април, когато председателят на Висшата атестационна комисия академик Петър Кендеров представи концепцията си, предвиждаща пълно отделяне на научното звание от научната длъжност и ред други мерки за "реформи" на системата за "произвеждането на учени". Още тогава мненията се поляризираха.

Междувременно стана ясно, че на заседанието си в четвъртък кабинетът ще одобри Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2009 – 2019 г. Според младите учени стратегията е плод на "свръх амбициите" на образователния министър Даниел Вълчев, но не е редно броени месеци преди изтичането на мандата на правителството да се приемат насоки за развитието на науката.

Споделяне

Още по темата

Още от България