Научният фонд спира да финансира, отново е проверяван и остава без ръководство

Сн. БГНЕС

Скандалният фонд “Научни изследвания“ отново ще бъде подложен на проверки и ревизии, цялото му ръководство ще бъде сменено, а започналият конкурс за финансиране на отхвърлени през миналата година проекти ще бъде спрян. Това обяви в сряда образователният министър Анелия Клисарова. В края на май фондът обяви нова сесия за 11.8 млн. лева, за които да кандидатстват само проекти, отхвърлени на миналогодишния конкурс.

Предишният конкурс нашумя с финансирането на спорни проекти  на близки до тогавашната управа на фонда хора, което в крайна сметка доведе до оставката на ръководството и на образователния министър Сергей Игнатов. След скандала в края на февруари бяха назначени нов управител и изпълнителен съвет на фонда, а преди ден управителят Владимир Овчаров подаде оставка с мотива, че не може да работи с изпълнителния съвет.

В сряда Клисарова обяви, че ще поиска оставките и на всички членове на изпълнителния съвет на фонда. Според Клисарова сегашното ръководството на фонда не направило нищо, за да изпълни препоръките, направени вследствие на предишните проверки във фонда. Тя направи уточнението, че финансирането на проекти се преустановява временно, докато се изготвят правила за целесъобразно изразходване на средствата.

Във фонда липсвали такива вътрешни правила и затова от Министерството на финансите препоръчват преустановяване на финансирането до завършване на проверките и изработването на правила за харченето на парите.

Така фондът ще бъде подложен на поредна инспекция от 2011 година насам. Тя ще бъде направена от Агенцията за държавна финансова инспекция, като по думите на Клисарова трябва да започне още следващата седмица. Всички досегашни проверки  установиха сериозни нарушения при финансирането на научни проекти като финансиране на проекти с недостатъчен брой точки, толериране на положителни рецензии за едни проекти и укриване на отрицателните и др.

Клисарова заяви, че очаква новият управител и новият изпълнителен съвет на фонда да предприемат бързи мерки за възстановяване на финансирането след проверките.

Междувременно подалият оставка управител на фонда Овчаров отново заяви, че не е можел да работи с изпълнителния съвет. Той обясни пред БНР, че не е бил съгласен с решения на съвета, които е трябвало да подписва и след това да носи отговорност за тях. Той даде за пример решения, свързани с финансовата програма на фонда, както и с публикуването на информация в сайта на фонда. Овчаров отказал да се публикува на сайта информация от назначена от него проверка кои проекти през миналата година са били неоснователно отхвърлени. Причината била да не го обвинят, че чиновници във фонда са се произнесли еднолично.

От изпълнителния съвет също на свой ред казаха, че е невъзможно да работят с Овчаров и го обвиниха в непрозрачност. По думите им той отказвал дейността на фонда да е публична

и прозрачна и протоколите и решенията на комисиите за проверка на проектите от миналогодишната сесия да се публикуват.

По повод поисканите им от министъра оставки, председателят на изпълнителния съвет на фонда Пламен Мишев заяви: “Министърът е в правото си и ако смята, че това решава проблемите на фонда, нямаме нищо против да се оттеглим“.

Споделяне

Още по темата

Още от България