Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Навалица от "нови" партии се готвят за властта - или поне за съюз с ГЕРБ

112 коментара
Навалица от "нови" партии се готвят за властта - или поне за съюз с ГЕРБ

Едва 20-30 мандата ще трябва да си поделят настоящите парламентарни партии ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и Синята коалиция в следващото 42-ро Народно събрание, ако се осъществи “твърдата убеденост” на всички лидери на новозараждащи се формации, че ще получат представителство в следващото НС.

Допитване на Mediapool показа, че от варненския бизнесмен Веселин Марешки до бившия председател на СДС Пламен Юруков, който впоследствие си направи лична партия “ВОТ-Консерватори”, всички нови лидери със стара политическа история очакват минимум “10-15 депутати” като представителство в 42-то НС.

Почти всяка от новите формации си представя, че именно тя ще направи политически пробив, но не и останалите. Друга особеност е, че повечето залагат на партньорство с ГЕРБ.

Засега като най-амбициозен е идентифициран политическият проект на двамата депутати Тодор Великов и Димитър Чукарски, чиято бъдеща партия - все още нерегистрирана и безименна - ще бъде “изненадата на изборите 2013 година”.

“Да, ние ще имаме мнозинство в следващия парламент”, заяви пред Mediapool народният представител Тодор Великов, който очевидно се опира на богатия организационен опит, поел от СДС и РЗС в годините.

Дует в политическата тройка?

Варненският бизнесмен Веселин Марешки наскоро направи категорична заявка с думите "Аз ще бъде в следващата политическа тройка на България". Всеки месец над 3 млн. българи купуват нашите лекарства, коментира той преди десетина дни, но пред Mediapool заяви, че на изборите възнамерява да спечели поне 10 на сто от гласовете.

Марешки обаче смята, че потенциалът му е много по-голям. До този извод стигнал след допитване, разпространявано в аптеките му. Въпросите, на които са отговаряли клиентите, се въртят около поевтиняване на лекарствата и най-общо дали народонаселението одобрява цените им да бъдат по-ниски. “Тези наши идеи подкрепят 20 000 души”, разкри Марешки, който смята, че по този начин е спечелил още поддрържници на иначе дясната си политика, която пък е в защита на АЕЦ “Белене”.

Разнопосочността на посланията си той обяснява с факта, че бил “социално ориентиран бизнесмен”.

Партията на Яне Янев “Ред, законност и справедливост”, която влезе в 41-то Народно събрание с 10 депутати, а веднага след това се разцепи и остана без парламентарна група, също ще бъде в следващия парламент, според заявката на председателя ѝ.

Янев очаква удвояване на депутати на РЗС, като според сметките му ще има поне 20 души в НС и над 300 000 гласа на изборите през 2013 година.

Янев вече даде гласност на плана за коалиция с Марешки, но засега никой от тях не калкулира колко би спечелил този забележителен тандем.

Димитър Стоянов ще променя България и света

Новия парламент ще атакува и евродепутатът от “Атака” Димитър Стоянов, който след раздялата на майка му – Капка Сидерова - с лидера на националистите Волен Сидеров, реши да направи семейна формация, с която ще промени света.

По думите на Стоянов пред Mediapool, той възнамерява да спечели “5-6% подкрепа на предстоящите избори”, което ще му гарантира между 10 и15 народни представители, а след това си поставя амбициозната задача да промени последователно България и света. Преди да съсредоточи усилията си в по-глобален план, Стоянов ще работи за консолидация на националистическия вот в страната, който пък веднага ще го изстреля в следващия парламент. Работата на национално ниво няма да му попречи да “прокламира идеите си пред света”. Стоянов обясни, че “такива промени отнемат доста дълго време”, но той е започнал да работи отсега с обединението на националните движения в европейски мащаб.

Слави Бинев очаква “пълно мнозинство в парламента”

Архонт Слави Бинев, който също стана евродепутат с листата на "Атака", но се разграничи от Волен Сидеров и учреди движение ГОРД, вече се определи като категорична опозиция на ГЕРБ. Той предпочита да играе на едро и вместо разни проценти, направо прогнозира, че ще получи пълно мнозинство в следващия парламент.

С надежда да бъде “положителната изненада” на парламентарните избори е и новата бизнес-формация на бившия военен министър от НДСВ Николай Цонев “Нова алтернатива”. Тя хем ще защитава интересите на средните и дребните бизнесмени, хем на техните работници. Позиционира се като опозиция.

Според зам.-председателя Камелия Нейкова минимумът, който ще покрие като изборен резултат партията, е 4%, а максимумът – 10%.

Партия "Лидер", свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, оправдан от съда за укриване на 16 млн. лв. данъци, също смята, че ще постигне не по-малко от 10-15 народни представители. Пред Mediapool председателят на формацията Кънчо Филипов заяви, че партията се развива, достигнала е вече 35 000 души членска маса и няма как да падне под минималната 4-процентна бариера.

Според Филипов “едни 15 народни представители са напълно по силите на "Лидер"”.

Преди няколко месеца партията сключи споразумение за общи действия с ВМРО – НИЕ.

Кунева счита за свои 20% недействителни бюлетини на президентския вот

Меглена Кунева, която учреди партия “Движение България на гражданите” и социологически проучвания вече я класират като трета сила в новото НС, не се ангажира дори с приблизителен процент от гласовете, които очаква на изборите.

“Изборът е крачка в посока да кажеш на хората “вярвам ти” и после се гради доверие, както се градят всички човешки отношения. Не искам да си мисля, че имам едни гарантирани минимум 15%, каквито бяха резултатите ми на президентския вот”, обясни Кунева пред Mediapool.

На президентските избори миналата есен, на които се яви като независим кандидат, Кунева взе 15 % от гласовете и не стигна до балотажа, в който кандидатът на ГЕРБ спечели срещу БСП. Сега тя коментира пред Mediapool, че има всички основания да смята, че всички 20% недействителни бюлетини на президентския вот всъщност са били в нейна подкрепа.

“Искрено съжалявам, че политическата система не да даде шанс да бъдат опазени. Чувствам се екзистенциално виновна за състоянието, в което сме всички. Не може да не можем”, допълни тя.

Опозицията на Доган

Далеч по-скромни се оказаха Касим Дал и Корман Исмаилов, които споделят сходна съдба с колегите си Чукарски и Великов. Също като тях единият бе изгонен, а другият напусна сам партията си (в случая ДПС) и започнаха да поддържат дискретно мнозинството на ГЕРБ. В момента Исмаилов и Дал са в процес на регистрация на своя партия. Те обаче са преценили силите си доста по-реалистично.

Без да оповестява името на партията Исмаилов заяви, че очаква около 3% подкрепа. Той не изключи възможността формацията му да потърси взаимодействие с ЕНП на Мария Капон. Тя от своя страна обясни, че очаква да прескочи бариерата от 4% и да образува собствена парламентарна група.

Парламента ще атакува и Теодор Дечев, съратник на обвинения за глава на "Октопода" Алексей Петров, който направи партия "Свободен народ". Партията си има и партиен печатен орган – седмичникът "Свободен народ". Дечев отказва да коментира на какъв изборен резултат разчита. Засега целта била “в навечерието на изборите да сме готови за самостоятелно явяване”.

Няма ляво и дясно – всички нови партии са “център”

Ако заявките на новите претенденти се сбъднат, партията на Бойко Борисов ще се стопи до 10 депутати в новото НС и то при оптимистичен за него сценарий.

И все пак, за да докажат, че ГЕРБ е техният “естествен партньор”, всички нови политически сили се оказаха центристки. Разбира се, има нюанси. При Веселин Марешки и неговия “Либерален алианс” то бе вербализирано като “център с лек уклон вдясно”, а при “Свободен народ” - “център с лек уклон вляво”.

Димитър Стоянов направо си призна, че “националистическа партия няма как да бъде лява или дясна”, а деклариралият преданост към ГЕРБ пред Брюксел – Тодор Великов, се оказа, че ще “се опита да бъде опозиция” на Борисов, защото не се справял с управлението.

Далеч по-уклончива в отношението си към евентуални партньорства отново бе Меглена Кунева. “Никога не ми е минавало през ум нито сега, нито при президентските избори да правя коалиции. Съществува си балансьор - ДПС волно или неволно реши изборите с изказването на лидера си преди предходните избори”, обясни тя. По думите ѝ също така не би могла да си сътрудничи с някой, който е лъгал на избори.

След като обяви, че партията му е “взела решение за формиране на група в Народното събрание”, председателят на "Лидер" Кънчо Филипов каза, че формацията се позиционира по-скоро вдясно, въпреки, че е център.

Мисията на Слави Бинев

Онези, които отказват всякаква колаборация с ГЕРБ, са Слави Бинев, отдавнашен, но неуспял съперник на Борисов, и бившият военен министър от тройната коалиция Николай Цонев, подсъдим по обвинения, внесени от сегашната администрация.

Евродепутатът Слави Бинев обясни, че приема явяването си на избори като мисия, за да докаже, че “ние нормалните сме повече и да имаме мнозинство в парламента”. Той изказа загриженост и за бъдещите поколения, които трябва да бъдат предпазени от Бойко Борисов. “Не може всяко дете да си мисли, че като говори глупости ще стане премиерче и то тъпо”, допълни Бинев.

“Живеем в държава, в която системата не се управлява от брадати чичковци, а вече заживя собствен живот. Също като в “Матрицата” и “Терминатор”, допълни той.

Евродепутатът даде и някои дефиниции на широко известни понятия. За да илюстрира по-добре управлението на ГЕРБ, Бинев заяви, че демокрацията означава глупакът да може да гласува, а диктатура – глупакът да те управлява. “Ние живеем в диктатура”, заяви той, аргументирайки позиционирането си като опозиция.

Коалицията “Ярешки”

За разлика от “радикализирания” Слави Бинев и пострадалия от управлението Николай Цонев, останалите формации, дефиниращи се в центъра, признаха пред Mediapool, че потенциалните им партньори след изборите са ГЕРБ.

 

Според лидера на "ВОТ-Консерватори" Пламен Юруков, единствените, които остават “зад борда” на неговата партия, ще бъдат БСП, като потенциал за преговори с ГЕРБ има. Според Великов, който още не е регистрирал партията си, наброяваща засега нето и Димитър Чукарски, Борисов не се справя с управлението, но все пак е вдясно. Това обаче няма особено значение, защото двамата независими депутати Чукарски и Великов, които крепяха доскоро мнозинството в този парламент, ще управляват самостоятелно.

 

За евентуално партньорство с ГЕРБ се гласят и “националистите” на Димитър Стоянов и майка му.

 

Като най-очевидна патерица на ГЕРБ в следващия парламент се сочи заформящата се коалиция между Яне Янев и Веселин Марешки, наричана из форумите “Ярешки”.

 

Причината е, че Яне Янев, сочен преди дори от вътрешния министър Цветан Цветанов като политически проект на бивши компрометирани кадри на ДАНС, включително Алексей Петров, за три години направи успешен лупинг от подкрепящ правителството към гласовита опозиция и обратно.

 

Марешки, който е политически ветеран в явяването на избори и лавирането между партии, също се счита за удобен партньор на ГЕРБ. Най-разнообразни са слуховете с какво точно го държат управляващите. Но и той се оказа сред бизнесмените, "назначени" от Бойко Борисов да спасяват футболни клубове. На 30 юли Марешки стана собственик на Локомотив (Пловдив) и обяви, че на премиера са му били нужни едва 5 минути, за да го убеди. Варненският бизнесмен незабавно приведе 1 млн. лв. на клуба и коментира: "Всички работим в България, в частност в Пловдив, и не е лошо част от парите, които изкарваме, да се връщат към спорта, културата, образованието и т.н. Буквално за пет минути усетих, че има клуб, който се нуждае от помощ и решихме да подкрепим Локомотив."

Любопитна подробност е и как партията на Марешки, която едва ли е толкова разпознаваема, бе припозната от Яне Янев за бъдеща коалиция. Това станало след вътрешнопартийното допитване сред членовете на РЗС и именно “Либералният алианс” на варненския бизнесмен излиза като най-желан партньор за парламентарните избори. Нищо, че през 2009 г. Марешки заяви пред медиите, че лидерът на РЗС се опитал да го изнудва с “шестцифрена сума” за място в листата за Европейския парламент и, след като отказал, бил изваден от там.

Пред Mediapool Марешки обясни, че не е важно кой какво иска от него, а какво е добро за българския избирател. По тази причина миналото било забравено. Янев пък обясни, че Марешки е показал добри резултати, докато е бил в РЗС, и това е единственото важно нещо.

И двамата политици припознават като свой партньор Борисов, въпреки че преди президентските избори лидерът на “Ред, законност и справедливост” се закани да “уволни” премиера.

Патерици на Борисов и разсейване на вот

Според политолози има два ефекта, които ще постигнат дузината нови партии и коалиции. Първият е т.нар. “разсейване на протестен вот”, с което се цели създаването на множество алтернативи на управлението. По този начин недоволните и не дотам ориентирани и твърди в убежденията си избиратели, може да се подведат и да не концентрират гласовете си в очертаващата се като алтернатива по-голяма формация.

Другият сценарий за нароилите се политически сили, който не изключва разсейването на вот, е създаването на лесноуправляваеми партньорски в бъдещото 42-ро Народно събрание.

По този начин ГЕРБ, които нямат мнозинство от 121 депутати, управляват вече повече от три години с помощта на плаващо мнозинство от различни "независими" депутати. Най-сериозната банка – кадри за начинанието са “Атака” и РЗС.

Според независими наблюдатели и анализатори в момента ГЕРБ набелязват бъдещи подходящи съюзници сред малките и извънпарламентарните партии. Най-удобни биха били тези с не особено ясно финансиране, спорна репутация на лидерите им и зависими по един или друг начин от властите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

112 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #112

  Патронът е грък, не-холандец, всъщност е турчин, ама май с арменски корени… За тях няма никакво значение, те са работнички в шивашките цехове и положението им е едно и също. Шефовете са различни, инвестиционната им цел е ясна, а резултатите вече не будят възхищение, а злощастна усмивка, че „без тях още по-тежко". Родопите си я карат все така. Ще преодолеят поредната от тежките си зими, ще се топлят с мисълта за по-добрата пролет, ще превиват гръб под палещото слънце из просторните ниви по време на

 2. Анонимен
  #111

  PITAM SE-TOVA NORMALNA STRANA LI E SLED, KATO PROCHETOH PUBLIKACIATA PO-GORE! ZA KAKVI NORMALNI POLITICHESKI PARTII MOJE DA STAVA VAPROS-TA TE VSICHKI SA SASTAVENI OT POLITICHESKI NOMADI ILI PO TOCHNO O T P A D A C I !

 3. Анонимен
  #110

  106, що не си я вземеш у вас тая шарамангавица?

 4. Анонимен
  #109

  Питам се лошо ли ще е да не гласувам? При положение, че никой не ми харесва, изпитал съм " хубавините" на всички стари - нови играчи,защо да се надигам към урните? Това , да се връзвам всеки път на обещания вече съм го живял. И след като нищо не остана, само развалена стока, как да я избера как да я възлюбя? То скана като в магазин, нищо не харесваш, ставаш и си излизаш. Напъните на продавачът не те убеждават, а стоката сама крещи - не ме взимай!

 5. Анонимен
  #108

  нови партии - искате да кажете нови-стари:))))

 6. Анонимен
  #107

  Трябва да си абсолютен дебил, за да вярваш, че сектата на Иван костов ще се върне във властта след 11 години опозиция и все по-намаляващ рейтинг. Самият Костов добре знае това, но си изпълнява партийното поръчение - да руши и саботира дясното в полза на БКП в двете му модификации - БСП и Герб.

 7. Анонимен
  #106

  до предишния - Да бе, предпочиташ политически ориентирани милиционери и неграмотни физкултурници да те управляват. 100 пъти по-добре е човек като Кунева и екипа й, отколкото пасмината в момента.

 8. Анонимен
  #105

  Който възнамерява да гласува за Кунева,по-добре да емигрира от страната преди изборите,а не след като я качат на власт!Не искам политически неориентирани хора да ми решават бъдещето

 9. Анонимен
  #104

  Костов е единствената сериозна и разумна алтернатива на ГЕРБ-БСП.Който гласува за Кунева, гласува за бъдещата тройна коалиция Станишев - Доган - Кунева.

 10. Анонимен
  #103

  №95, Костов така или иначе, ще влезне в следващия парламент, колкото и да не желаеш това, а твойта любима червена куквица (Купръмова)ще гледа парламента през крив макарон.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.