Навални бе удостоен с европейската награда "Сахаров"

Навални, сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Намиращият се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални беше удостоен днес с присъжданата от Европейския парламент награда "Сахаров" за свобода на мисълта, съобщиха информационните агенции.

Навални спечели отличието заради своите усилия за оспорване на контрола на руския президент Владимир Путин върху властта.

Решението за присъждане на отличието на Навални е открита критика към Кремъл от лидерите на ЕП.

Навални излежава присъда от две години и половина затвор заради нарушаване на условно освобождаване - решение, което той определя като политически мотивирано.

"Присъждането на наградата "Сахаров" е награда за всички руснаци, които се борят за истината", заяви организацията на Навални "Фонд за борба с корупцията", цитирана от Франс прес.

"Тази награда "Сахаров" несъмнено е награда за вас, хората, които не сте безразлични, които дори в най-мрачните периоди не се страхувате да кажете истината", заяви в Туитър организацията, която от лятото е забранена в Русия.

Присъждането на наградата на Навални беше обявено в Туитър от най-голямата група в ЕП - тази на Европейската народна партия.

"Г-н Путин, освободете Алексей Навални. Европа призовава той и всички други политически затворници да бъдат пуснати на свобода", заяви парламентарната група.

Миналата година наградата бе присъдена на опозицията в Беларус.

Наградата трябва да бъде връчена на 15 декември на официално пленарно заседание на Европарламента в Страсбург.

Не е ясно как Навални, който преди дни беше прехвърлен в категорията "екстремисти и терористи" в затворническа колония, ще получи отличието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа