Навални беше временно освободен от ареста, докато тече обжалване на присъдата му

Опозиционерът се връща в предизборната кампания за кмет на Москва

Алексей Навални

Руски съд временно освободи от ареста опозиционния лидер Алексей Навални, но му наложи ограничения за пътуване, докато се изчаква решение по обжалване на петгодишната му присъда. Прокуратурата изненадващо поиска на Навални да бъде позволено да чака решението в дома си в Москва. Този ход може би цели да успокои опозицията, която организира вчера в няколко града многохилядни протести срещу присъдата, и да пресече опасността от социални размирици.

Същевременно решението може би ще даде възможност на Навални да продължи предизборната кампания като кандидат за кмет на руската столица Москва.

Осъден по обвинения в злоупотреби, изцяло лъжливи според него самия, а и според независимите руски и чуждестранни наблъдатели, Навални, регистриран като кандидат за кмет на Москва в изборите на 8 септември и заявил, че през 2018 г. ще се бори за президентския пост, вчера бе арестуван в съдебната зала.

Самата прокуратура поиска освобождаването

Днес осъдените на първа инстанция за кражба от местно държавно предприятие Навални и бизнесмена Пьотр Офицеров бяха освободени от областния съд в град Киров (на 900 км източно от Москва).

Снощи самата прокуратура оспори мярката за неотклонение като незаконна, защото присъдите - съответно 5 и 4 години затвор, още не са влезли в сила. Областният съд е решил дотогава двамата да останат на свобода срещу подписка за неотклонение. Навални и Офицеров не са нарушавали подписките си преди.

Навални е регистриран като кандидат в изборите за кмет на Москва през септември и задържането му под стража нарушава неговото право за равен достъп до избирателите, заяви днес пред областния съд представител на прокуратурата. Подкрепиха го всички защитници и самите осъдени, които отправиха към съда молба да бъдат освободени.

Решението на прокурорите да обжалват обърка мнозина, наблюдавали процеса, тъй като обвинението твърдеше, че двамата са виновни и настояваше за по-строги присъди. Наблюдатели твърдят, че жалбата на прокуратурата цели Навални да получи възможност за участие в изборите за московски кмет и с това допълнително да ги легитимира. Според коментатори избори без участие на Навални биха ощетили в този смисъл най-вече фаворита - и. д. кмет Сергей Собянин.

Чуват се и предположения, че действията на прокурорите може да намалят отрицателните реакции, предизвикани от присъдите сред голяма част от руското общество.

Многохилядни протести в страната, над 200 задържани

Над 200 демонстранти бяха задържани тази нощ в Москва, където хиляди се събраха снощи, за да протестират срещу осъждането на Алексей Навални, съобщи неправителствен сайт, цитиран от Франс прес. Според сайта ОВД-Инфо, поместващ най-вече информации от независими източници за полицията и правосъдието, вчера вечерта и през нощта са били задържани 209 души. Поместени са и списъци.

Повечето са освободени, но най-малкото срещу част от тях са съставени протоколи за нарушение на обществения ред, което ги заплашва с арест до 15 дни и глоби до 300 000 рубли (7000 евро).

Хиляди се събраха вчера в центъра на Москва. Снощи полицията съобщи за 2500 демонстранти, опозицията - за 10 000. Участниците скандираха лозунги като "Окупирай!", "Разклащайте лодката!", "Мошеници и крадци!" както и "Свобода за Навални" и "Путин е крадец". След повика за протести полицаи от ОМОН - сили за борба с безредиците, внезапно опразниха Червения площад и друг недалеч от него под предлог, че ги затварят "за ремонтни работи".

Същите сили изтласкаха снощи встрани демонстранти, препречили една от пътните артерии в столичния център. Протестиращи останаха обаче до късно през нощта близо до сградата на парламента.

Навални се връща в предизборната кампания

Веднага след освобождаването си Навални заяви, че ще се върне в предизборната кампания в Москва, но още не е решил под каква точно форма.

Пред агенция "Интерфакс" пък шефът на предизборния щаб на осъдения – Леонид Волков – заяви, че Навални възнамерява да участва в дебатите с другите кандидати за кметския пост в Москва. "Току що ми позвъниха от Градската избирателна комисия и ме поканиха на тегленето на жребия за безплатното ефирно време. Съвпаденийце..?", написа Волков в Туитър по време на съдебното заседание в Киров, още преди да бъде произнесено решението за освобождаването на Навални.

Самият Навални оцени спептично ситуацията с арестуването му и последвалото го освобождаване. "Аз не съм някакъв дребен домашен любимец, за да ме вадят от изборите, а после да ми разрешат за още месец да участвам в тях", каза Навални и добави, че не изключва "бойкот на изборите".

"Дори да е временно, нека използваме това време, за да ударим мошениците. Ние ги виждаме и от съдебния "аквариум"", написа Навални в Туитър.

Той е автор на добилото изключителна популярност определение на управляващата в Русия партия на Путин "Единна Русия" - “партия на мошениците и крадците”.

Изборите за кмет на Москва са насрочени за 8 септември. Тлавен претендент за поста според социологическите проучвания е действащият кмет Сергей Собянин със 76% подкрепа. Навални е втори в проучванията с 14%.

Присъдата предизвика широк обществен отзвук не само в Русия, но и в чужбина. Веднага след огласяването ѝ започна спад на руския фондов пазар - индексите се понижиха с 1,3 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят