Навални: ЕС да налага санкции на близките до Путин олигарси, а не на държавни служители

"По европейските пристанища е пълно с яхти на руски олигарси"

Алексей Навални

Руският опозиционен лидер Алексей Навални призова Европейския съюз да възприеме нов подход в отношенията с Москва и да налага санкции не на държавни служители, а на руските олигарси.

Навални представи идеите си във видеоконференция с комисията на Европейския парламент по външни работи. Парламентарната комисия заседава, за да обсъди икономическата и обществената обстановка в Русия в навечерието на парламентарните избори.

Според Навални Кремъл засега не възприема сериозно санкциите на ЕС, защото не е засегнат пряко. По неговите думи ефектът би бил съвсем друг, когато на близки до президента Владимир Путин бъде запорирано имущество и бъде наложена забрана за пътуване. 

Съществува възможност да се наложат и санкции на руски държавни представители, когато не изпълняват решения на Европейския съд по правата на човека, добави той, цитиран от БТА. 

Навални заяви, че подобен подход би бил подкрепен от 99 на сто от руските граждани. Той предложи ЕС да не признае резултатите от предстоящите руски избори, ако не бъде допуснато участието на всички желаещи кандидати.

ЕС трябва да се отнася с топлота към руснаците, но и да възприема руските управници като престъпна група, завзела властта, заяви Навални. 

Той отбеляза, че въпреки европейските санкции, в южните европейски пристанища е пълно с яхти на руски олигарси. 

В края на август Навални стана жертва на отравяне, за което обвини Кремъл. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?