Навални обяви, че прекратява гладната си стачка

"Вие сте спасението на Русия", обърна се той към участниците в протестите

Алексей Навални

Руският опозиционер Алексей Навални обяви днес, че прекратява гладната си стачка, която започна преди повече от три седмици, предаде Ройтерс.

Това ще стане поетапно. Целият процес ще отнеме 24 дни, обясни Навални в послание в Инстаграм.

Критикът на Кремъл повтори искането си да бъде прегледан от лекар по свой избор. Не си чувствам части от краката и ръцете, заяви той.

Навални допълни, че два пъти е бил прегледан от цивилни лекари. Той благодари на "добрите хора" в Русия и по света за подкрепата.

Руският опозиционер обяви гладна стачка на 31 март с искане да му бъдат оказани подходящи медицински грижи за болки в краката и гърба, припомня Ройтерс.

Руските власти твърдят, че Навални получава цялото необходимо лечение. Той обаче казва, че на практика не му се оказва медицинска помощ.

През януари 44-годишният руски политик, най-известният критик на президента Владимир Путин, бе арестуван, след като се върна в страната от Германия, където се лекуваше, след като бе отровен през август с нервнопаралитично вещество от типа на Новичок. Навални бе осъден на около две години и половина затвор за нарушаване на условията по своя условна присъда и се намира в наказателна колония на стотина километра източно от столицата Москва.

По-рано в петък близки на руския опозиционер медици, включително личният му лекар, го призоваха да прекрати незабавно гладната си стачка, опасявайки, че ако я продължи, той може да умре или да увреди сериозно здравето си.

"Като лекуващи лекари се обръщаме към Алексей Навални и го молим да спре незабавно гладната си стачка, за да запази живота и здравето си", посочват петима медици в писмо, публикувано в опозиционния информационен сайт "Медиазона".

Подписалите писмото, сред които е и личният лекар на Навални Анастасия Василиева, посочват, че са получили достъп до резултатите от изследвания на опозиционера, направени след прехвърлянето му в началото на седмицата в болница за затворници с туберкулоза.

Ако гладуването продължи, то може да навреди значително на здравето на Алексей Навални и да доведе до най-печалния резултат - смърт, предупреждават лекарите.

Те подчертават, че при Навални се наблюдават симптоми на бъбречна недостатъчност, остри неврологични симптоми и остра хипонатриемия (стойности на натрия в кръвта под нормата), които според тях може да доведат до още по-тежки заболявания.

Ако гладната стачка продължи дори още съвсем малко време, няма да има кого да лекуваме, алармират те, призовавайки властите да им дадат достъп до Навални и да го прехвърлят в болница в Москва, където ще може да получи подходящи грижи.

Хиляди привърженици на Навални се събраха в сряда в множество руски градове да настояват за освобождаването му. По време на демонстрациите бяха задържани общо над 1900 души.

Послание на Навални към участниците в протестите

Вчера Алексей Навални отправи от затвора прочувствено послание, че изпитва "гордост и надежда", след като е узнал от адвоката си за масовите протести из Русия с настояване да бъде освободен, предаде Асошиейтед прес.

"Ето това е спасението на Русия. Вие. Тези които излязохте. Тази, които не излязохте, но подкрепихте това. Тези, които не подкрепяте това публично, но симпатизирате", написа 44-годишният дисидент в пост в "Инстаграм".

Навални, който е вече четвърта седмица в гладна стачка, казва, че не е знаел какво се е случвало, защото в затвора има достъп само до един телевизионен канал. Но негов адвокат го посетил и му разказал за масовите демонстрации в сряда в много градове на страната. "Ще кажа искрено, че две чувства се надигат в мен: гордост и надежда", пише Навални в поста си.

Хората манифестират по улиците и това означава, че знаят и разбират всичко, казва той. Те няма да се откажат от бъдеще си, от бъдещето на своите деца, на страната си. Да, известно време ще бъде трудно и мрачно, но тези които дърпат Русия назад, са обречени от историята. Във всеки случай ние сме повече. Русия ще бъде щастлива, заявява най-видният опонент на Владимир Путин.

"Както казва Алиса от "Страната на чудесата": тук трябва да тичаш, за да останеш на мястото си. И за да стигнете някъде, трябва да бягате два пъти по-бързо. Тичах, опитвах се, паднах, обявих гладна стачка, но все пак, без вашата помощ, просто си счупих челото”, пише Навални вече след като обяви край на гладната си стачка.

"С огромната подкрепа на добри хора в цялата страна и по света постигнахме огромен напредък. Преди два месеца те се усмихваха на молбите ми за медицинска помощ, не даваха никакви лекарства и не разрешаваха прехвърлянето им. Преди месец те ми се изсмяха в лицето на фрази като: "Мога ли да разбера диагнозата си?“ и "Мога ли да видя собствената си медицинска карта?"

Благодаря - сега бях прегледан два пъти от съвет на цивилните лекари. Последният път беше точно преди протестите в сряда. Те правят изследвания и анализи и ми дават резултатите и заключенията.

Лекарите, на които имам пълно доверие, излязоха с изявление вчера, че ние с вас сме постигнали достатъчно, за да прекратя гладната стачка. Е, и - ще кажа откровено - техните думи „скоро няма да има кого да лекуваме“ ми се струват достойни за внимание.

Друг аргумент, който стана може би по-важен за мен, беше, че в знак на солидарност с мен няколко различни хора започнаха гладна стачка, включително представители на "Майките на Беслан“. Когато прочетох това, от очите ми потекоха сълзи. Господи, дори не познавам тези хора, но те отиват на това заради мен.

Приятели, сърцето ми е пълно с любов и благодарност за вас, но не искам никой да изпитва физическо страдание заради мен. Не оттеглям изискването да бъда прегледан от необходимия лекар - губя чувствителността на частите на ръцете и краката си и искам да разбера какво е и как да го лекувам, но като взема предвид напредъка и всички обстоятелства, започвам да излизам от гладната стачка. Според правилата това ще отнеме същите 24 дни и, казват те, е още по-трудно. Така че ви пожелавам късмет.

Още веднъж: това е единствено вашата заслуга. Любезни грижовни хора по целия свят. Благодаря ви, няма да ви подведа”, написа Навални.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?