Навални получи разрешение да напусне Русия

Алексей Навални и съпругата му в самолета на път за Страсбург

Опозиционерът Алексей Навални получи разрешение да напусне Русия днес, за да присъства на оповестяването на решение на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) по заведено от него дело, предаде Ройтерс.

Навални иска да бъде в Страсбург утре, когато ЕСПЧ трябва да постанови дали множеството задържания на опозиционера от руската полиция са били политически мотивирани или не.

Вчера той беше спрян от руските гранични власти и не му беше позволено да замине с полет от Москва заради неплатена съдебна глоба, която според него е била внезапно и незаконно наложена като претекст да му бъде попречено да пътува в чужбина.

Федералната служба на съдебните пристави, която блокира излизането му от Русия, заяви, че всички ограничения върху Навални, включително забраната за пътуване в чужбина, са отменени, след като той е платил глобата.

Навални публикува в социалните медии снимка, на която се вижда как преминава през паспортния контрол на московско летище, и каза, че този път не се е натъкнал на проблеми при напускането на страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят