Навални: Путин стои зад опита за отравянето ми

Алексей Навални

Критикът на Кремъл Алексей Навални заяви за списание "Шпигел", че руският президент Владимир Путин стои зад възможното му отравяне, предаде Ройтерс.

Според германските лекари, които лекуваха Навални в берлинска болница, той е бил отровен с нервнопаралитичен газ "Новичок". Руският опозиционер беше изписан миналия месец.

"Казвам, че Путин стои зад това престъпление, и нямам други версии за случилото се", каза Навални пред германското списание.

Кремъл отрича да е замесен в инцидента и заяви, че все още не са му предоставени доказателства, че е било извършено престъпление, припомня Ройтерс.

Според близък до Навални политически активист на руския опозиционен лидер ще е нужен още поне един месец, за да се възстанови напълно.

Навални заяви за "Шпигел", че ще се върне в Русия и ще води кампания за побеждаване на президента Владимир Путин на избори. "Задачата ми сега е да остана безстрашен. И аз не се страхувам", каза той.

"Няма да направя на Путин подаръка да не се връщам в Русия. Не искам да съм опозиционен лидер в изгнание", добави Навални.

Председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин обвини Навални, че работи за западни разузнавателни служби и властови органи и действа в техен интерес, предаде ТАСС.

"Навални е безсрамник и подлец. Путин му спаси живота. Ако случилото се с него е било режисирано от специални служби на западни държави, това му изказване се вписва в тази логика", каза Володин по повод обвинението на Навални, че Путин стои зад опита за отравянето му.

"Напълно очевидно е, че Навални работи със специалните служби и органите на властта на западни страни, работи в техен интерес", добави Володин.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа